Club jacqueline loon op zand neuken voor 10 euro

.

Gratis erotisch contact massage erotik sex

Toch maar een condoom, maar we hadden het over besnijdenis vanuit een cultureel gezichtspunt. De kandidaat priesters herstellen zich. Lang leve de accu van mijn laptop. Toch naar de stad want die fiets moet er maar eens van komen. Hij begint wel 22 dollar te hoog, op 92 dollar dus ik moet eerst weer weg om mij psychisch op te laden voor een nieuwe opkomst met de plechtige mededeling dat ik 80 dollar kan bieden, mijzelf bezwerende dat ik niet boven de 85 ga.

Het is de zwaarste fiets die er is en de grootste maat. Zonder een zweem van twijfel gaat hij binnen een seconde akkoord. Dit kan niet, denk ik. Nou ja, de eerste uit het magazijn waarmee hij me weg wil sturen heeft een beschadigde kettingkast maar de tweede alleen hier en daar wat oppervlakkige roest op de velgen en wat deukjes. De onderdelen zijn wel op de juiste wijze losjes verbonden maar dat is meer om te laten zien hoe je hem in elkaar moet zetten.

De fietsemaker zal dat varkentje wel even voor me wassen, wordt mij verzekerd, een employee wordt als gids meegestuurd. En alles moet aangedraaid, tot de spaken toe. De ketting blijft na uitdeuken van de kast aanlopen waarop de neger die hiermee bezig is zijn twee kameraden maant tot het nemen van afstand. Mijn fiets wordt plat met de stuurkant van het frame op de stoep gelegd en met de achteraskant op de dertig centimeter hogere drempel.

Hij buigt zich over mijn frame, zet een voet op de trapas, zijn handen omklemmen de uiteinden van het frame, de spieren spannen zich en ik zie mijn frame ter hoogte van de trapas scherp ter aarde nijgen. Ik ben inmiddels thuis op een volkomen stil en vrij lopende fiets. De kosten voor het bedrijfsklaar maken van mijn voertuig bedroegen anderhalve dollar. Met gepaste bescheidenheid nam ik thuis bij aankomst met mijn glimmende aanwinst de felicitaties van de studenten in ontvangst over de "good price" die ik had gemaakt.

De trotse bezitter ben ik nu van het Afrikaanse statussymbool bij uitstek. Als je je vrouw erop laat rijden ben je een pantoffelheld. Hoewel lang geslapen houd ik geen oog open bij de colleges. Hevige spierpijn in mijn benen die gisteren een half uur mijn honderd kilo heen en weer moesten sleuren op het voetbalveld om als rechtsback tal van soepele zwarte spitsen op tijd neer te leggen.

Balgevoel moet nog komen dus dieptepasses direct uit de lucht stilleggen is er nog niet bij. Ik beperk mij tot het opbouwen van de status van iemand die je meestal niet voorbij komt. Tevens heb ik zweren onder de neus, naar ik vermoed wegens hand laten likken door hond "He" en daar dan weer zweet mee afvegen.

Lieve hond, maar niet meer aankomen. Gisteravond naar het afscheidsfeest van missionarissen die naar het onveilige rebelse Noorden gaan. Ja, liefst wel een geweer mee morgen, zegt er een want wij behoren ons immers aan te passen aan de gewoonten van het volk.

Hadden missionarissen vaak sowieso iets macho-achtigs voor mij, hier lijk ik wel regelrecht tussen de Hells Angels beland. Eentje heeft lang vet haar tot de schouders, een dikke buik en een baard tot de plexus solaris die van het geweer, hij blijkt later "Dennis the Menace" te worden genoemd , een ander ziet er, hoewel zwaar gespierd, wat verzorgder en grijzer uit doch begint een stoer verhaal over een motortocht door heel Europa, eindigend in Hamburg alwaar een raceboot werd bemachtigd waarmee Helgoland werd bereikt, de golven te hoog voor een hand vrij om te bidden.

In de dagen hierop probeer ik het gesprek links en rechts eens op motorfietsen te brengen en dat leidt steevast tot geanimeerde conversaties waar vrijwel iedereen aan deelneemt en die zich begeven tussen de en cc. Ook arriveerde op het feest een moeder met een prachtige lange dochter die derde was geworden bij de Miss Uganda verkiezingen.

Gezwind werden de over de donkerende parish-tuin verspreide zitjes verplaatst naar de kring die zij gekozen had met medeneming van de lampen. Ik bleef natuurlijk zonder enige moeite waar ik hoorde: Een reuze aardig kind zonder kapsones. Gelukkig ging het hard denk aan de hardste onweersbui die je ooit hebt meegemaakt dan zit je misschien de buurt regenen en werd ze mammies auto ingetrokken om thuis te zijn voor de kleiweg zou zijn veranderd in een modderrivier.

Geweermans had zelf het ijs gemaakt. Als ik naar Noord Uganda zou gaan dan graag met hem. Ik denk dat hij nog iets eetbaars vindt als iedereen, hoe zwart ook, het opgegeven heeft. En wat Helgoland betreft, dat was Brits tot De Duitsers hadden zelfs al een verdrag met de Kabaka van Buganda. En zo blijkt alles weer met alles samen te hangen.

Vannacht is het na onze terugkeer douchematig blijven regenen en de rest van de dag werd het druil die nu in het avondduister weer aanzwelt tot aanhoudende regen. Ik was vanmiddag nog pogende met mijn voetbalschoenen grip te houden op de nog boven het water uitstekende delen van de kleiwegen, nu ben ik als Afrikaan, blootsvoets wadend door de plassen met opgestroopte broek en de slippers in de hand.

Het zal een graad of 18 zijn maar je kleren zijn vochtig, dus vooral tocht geeft een nu onaangename koude rilling. Bovenop de evenaar trek ik dus thuis toch lekker mijn dikke sokken aan.

Plastischer dan ik vanmorgen de economie en mentaliteit van het kolonialisme heb uitgelegd kan ik het niet: Als een goed christen ergens heen moet neemt hij een Godgegeven paard, hij geeft het te eten, maar hij gaat het paard toch niet betalen voor diens diensten? En zo is dat ook met een slaaf. Dat ging er goed in. Toen, zeg ik, kreeg men in de gaten dat deze volkeren georganiseerd moesten worden om hun productie en consumptie te verhogen ten dienste van de internationale handel.

Prompt werden zij welkom geheten als lid van de mensheid voor wie God de wereld had geschapen. Daarbij werden de bedoelingen van God natuurlijk wel helder geformuleerd: Sindsdien werd je betaald, maar er werd niet meer voor je gezorgd. Je was geen slaaf meer, je was nu vrij! Dat was namelijk goedkoper. En zo werd Afrika steeds vrijer en steeds goedkoper. De onafhankelijkheid werd in alle goedertierenheid geschonken.

Iedereen, ook de voor de les verantwoordelijke priester, was enthousiast. Een student zette mij helaas met de mond vol tanden door te vragen waarom er dan na de onafhankelijkheid nog missionarissen waren gebleven. They tought us to pray with our eyes closed. When we opened them, they had the land and we had the Bible"? En de specifieke missieklus waar Kenyatta het over heeft was toch geklaard en daarna zelfs al weer achterhaald en teruggedraaid.

Ik zei dat dat een hele goede vraag was van die student waar ik nog eens een paar dagen over na zou denken. Ik hoop dat hij er niet op terugkomt. Mij blijft het ook verbazen. Mamadeo, een Afrikaanse lerares die ook nog geschiedenis heeft gegeven vertrouwde mij toe dat zij dacht dat het uit een verlangen naar roem was geweest.

Zij keek me zo ongelovig aan toen ik rijkdom als centraal motief aanwees dat ik bijna zelf weer ging twijfelen. Hier spreekt het cultuurverschil. Wat voor ons een begrijpelijke en aanvaardbare verklaring is voor een bepaalde soort van menselijk gedrag wil er daar gewoon niet in. Als dat waar is moet Afrikaanse sociale wetenschap, als het hun de moeite waard is er een te gaan maken dus heel anders worden dan de onze. Bij het printen van het collegedictaat gisteren voor de les liet ik mijn externe harde schijf vallen.

Mijn laptop ziet hem niet meer. Gelukkig heb ik back-ups van het meeste dat ik hier nodig heb en thuis van de hele rest.

Hij loopt verder zo te horen goed dus het zou alleen de aflezing kunnen zijn, wellicht reparabel. Mijn database met adressen en telefoonnummers stond niet in back-up op mijn laptop, jammer dat ik nog wat nummers ouderwets in mijn agenda heb staan want anders had ik nu echt kunnen voelen wat het is om de schepen achter je te hebben verbrand.

Boos op mezelf natuurlijk. Ben in het algemeen niet zo te spreken over mijn motoriek hier. Goede recensies evenwel van mijn voetbalspel ontvangen. Je moet hier wel oppassen met complimentjes want daar zijn ze iets te goed in. Schijnt niet veel om het lijf te hebben, maar decorum wil ook wat. Daar schijnt hij wel liefhebberij in te hebben: In mijn bijzijn vroeg hij Piet of deze de professor ook mee wilde nemen. Dat wou Piet wel. Nu hopen voor hem dat hij dat garagepak niet heeft hoeven verkopen.

Volgend weekend komen er Ieren en is het huis vol. Hij suggereerde een aantal plaatsen waar ik terecht kon. Ik voel het meest voor een formation house nu er nog studenten zijn waar ik van kan profiteren.

De Holy Cross van Kollman ligt een half uur fietsen buiten de stad. Daar zal ik later wellicht niet zo gauw meer komen. Ik zal eens vragen of ik daar heen kan.

Het is het meest "Afrikaanse" formation house, met modder tot aan de stoep, een gezellige boel binnen en slechts een vijftiental studenten zodat je je meer in een begeleid studentenhuis voelt.

Net als eergisteren slaagde ik in mijn opzet op tijd om half acht op te staan in het Afrikaanse ritme en net als eergisteren viel er niets met me te beginnen. De child abuse themamiddag voor de studenten ving aan, maar ik wilde er niet zijn. Geeuwend en af en toe mijn hoofd weer neerleggend las ik in een van Edith gekregen prachtig boek over de Daluba in Gambia.

Zelfs toen de studenten uitgelaten de zitting afsloten met mijn Saint Thomas lied om twee uur er was kennelijk niet te somber over het onderwerp gesproken was het nog niet veel soeps met me.

Een half uurtje later klaarde het op. Ik bestudeerde de zweren onder mijn neus, die kennelijk Europese verwanten hebben want mijn afweer weet er raad mee: Er lijkt geen gevaar meer voor verspreiding, ik durf onder de douche, er is stroom dus ik doe een wasje in de machine, ruim mijn kamer op en bereid mij voor op het weerzien van kleine Deo en Mamadeo.

Nu heeft iedereen het er dan ook over. De zijweg door Mbiko was bijna onherkenbaar want leek meer een bijna drooggevallen rivierbedding en Mamadeo ook want ze had haar lange steilgebrande haar geknipt en was nu kort kroes. Ik val met mijn neus in de boter want naast Piet en ik blijkt er een jong Afrikaans echtpaar te gast waarvan de man pastor is van het Miracle Centre van Mbiko, dit dorpje. Miracle Centres blijken dependances van de Pinkstergemeente.

Gevraagd naar de miracles moet de pastor erg lachen. Nou wij doen veel meer dan alleen maar wonderen hoor, het gaat er natuurlijk om dat de mensen in aanraking komen met het woord van God. Dit blijkt, net als in het Miracle Centre Jinja te gaan met Amerikanen en westerse instrumenten: Zijn mooi opgemaakte jonge vrouw is daar zangeres.

Zelfs als ik met enige nadruk haarzelf iets vraag blijft ze zwijgen en blijft haar mannetje het woord doen. Hoe het met mijn collega Edith is die er vorige keer bij was, de hartelijke groeten. Tevens breng ik zoals gevraagd de hartelijke groeten van mijn moeder, die zij niet kennen doch waar ze natuurlijk zeer verguld mee zijn. Behalve het Miracle dametje blijven de vrouwen in de keuken tot Piet, als de zon daalt, nerveus geworden van enige verhalen over recente roofmoorden hier aan de grote weg, eens wil opstappen.

Gelukkig was mijn grapje of hij dan geen boef aan het spit lust net lang genoeg om onze Mamadeo te doen verschijnen zodat we nog even aangenaam met haar kunnen zitten want wat er wordt gezegd doet er eigenlijk minder toe. Ons worden Gulu dansen in het vooruitzicht gesteld bij de viering van hun huwelijksdag 20 december Otto, Papadeo, is Acholi, van Gulu, in het Noorden waar je nu als gewoon boer of burger zelfs in je eigen huis je leven niet veilig bent door schietgrage rebellen en regeringssoldaten op zoek naar eten, meiden en jongetjes die met het overschot aan geweren mee kunnen schieten.

Daarna met ondergaande zon een paarderit naar de grote weg, koeien links en rechts tot de buik in de blubber en voor donker thuis. De voetballers kwamen na een gelijk veel te laat thuis "we missed you", ik trots en bij de Eucharistie kwam ik toevallig in de kring naast de in zijn pak zwetende priester terecht alwaar ik, gezien het zich nu verspreidende gerucht, een beurt heb genomen met bidden en God verzocht te bevorderen dat mijn vrouw de weg in haar leven moge vinden.

Kan Hij ook niet meer zeggen dat ik Hem niks te doen geef. Deze Kanyike van de besnijdenisles is geweldig. Hij geeft bij filosofische antropologie nota bene Berdjayev, een Rus die ik alleen ken omdat ik toevallig iets met Rusland heb en die volgens mij bijna geen enkele filosoof in Nederland kent en dan gaat het over "het ik", eenzaamheid en de ander enfin, iets wat normaal voor een Afrikaan geen enkele betekenis heeft.

Trouwens, zoals jullie weten houd ik het graag eenvoudig, dus: Subject en object, hoezo? Mijn familie, die bestaat, wij leven dus wij zijn, als een boom, de wortels zijn de gestorven voorouders, de volwassenen de stam, de kinderen de vruchten aan de uiteinden van de takken.

Niemand heeft het ooit over "mijn dorp", het is altijd "ons dorp". Laat me niet lachen. Ik heb bewondering voor de interesse waarmee deze jongemannen de bereidheid tonen zich te verdiepen in het toch inderdaad wel vrij idiote specifiek westerse probleem dat "filosofie" heet, maar vanuit Afrikaans perspectief beter "krankzinnigheid" zou kunnen heten.

Als Kanyike spreekt dan hoeven ze er weinig moeite voor te doen: Tot mijn opperste verbazing knikken alle zwarte mannen heftig. Ja, de vrouw komt als echtgenote nieuw in de familie. Die woont bij elkaar dus ze moet zich aanpassen op het vreemde erf dat zij betreedt want daar zijn al lang de moeder en vader en ook de broers en de zussen van de man. Vader en broers zijn verantwoordelijk voor het leven van de man en dulden slechts grommend de nieuwe echtgenote, die alleen is met de man als hij kwetsbaar is eet en slaapt zodat zij nooit helemaal zeker kunnen zijn over zijn veiligheid.

Zus komt al haar hele leven elk moment de hut binnen als zij dat wil de zegswijze hier is: Beslissingen over de kinderen van de echtgenote zijn familiebeslissingen in een familie waarin zij nieuw is en dus zonder tegenbericht het minst in de melk te brokkelen heeft.

Tantes heel wat meer! Die brengen trouwens ook hun bruidsschat binnen als ze gaan trouwen en dat schijnt ook status te geven in de familie. Wat zegt Berdjayev over de zoektocht naar de andere sekse? Dat wij onze eenzaamheid ermee willen opheffen. Beraad houden doen wij met de familie. Feest vieren doen wij met de vrienden.

Luisteren doen wij naar onze ouders. Waar is de vrouw? En is de vrouw gelukkig? Kortom, deze Kanyike is geweldig. Dan maar een tweede vrouw? Van de regen in de drup, zegt Kanyike, hoewel, waag ik te denken, voor de eerste vrouw misschien prettig een maatje in de barre wereld te hebben. Nog steeds niet gelukt dit stuk dagboek bij de Starcom weg te faxen. Het loopt uit de hand en bovendien wil ik wel eens iets van me laten horen.

Nu wordt dit geschrijf voor mezelf echt belangrijk. Zonder dat zou ik nu, voel ik, zonder veel besef van wat er gebeurt een ander leven induiken en pas thuis weer geconfronteerd worden met het verband tussen ik-hier en ik-thuis. En juist dat verband is natuurlijk het interessante, niet een soort inslapen en met weinig herinnering als een ander wakker worden. Dat slapen gebeurt heel letterlijk: Ik heb het gevoel dat ik niet "opschiet" met mijn begrip en integratie terwijl ik toch elke dag veel meemaak.

Het voornaamste probleem blijft om erin te berusten dat je hier, om met Toon Hermans te spreken, moet wachten tot de appelmoes langskomt. Ik leg het de jongens hier zo uit: Er is een agenda: Hier in Uganda moet je een visser zijn: Ineens staat Isaac voor mijn kamerdeur om te vragen of ik meefiets naar overzijde Nijl waar hij pastoraal werk doet in een weeshuis.

Het blijkt bestierd door Piets zondagse Duitse blokfluitvriendin Gaby, destijds jong gehuwd met een Gulu neger, mee naar Uganda, alleen de leuke dingen naar huis geschreven, man dood, zelf verder en nu, nou ja, was dit internaat St.

Moses een leger dan zou je haar zeker generaal moeten noemen maar dan wel een hele vrolijke, hoewel ondertussen duidelijk aan de leiding.

Honderden weeskinderen in rode hesjes staan als schapen en rennen als lammetjes in een uitgestrekt weiland met daarachter in de verte barakken. De grootste meisjes zeisen gras met de traditionele slasher, een eenhands zeismes, een metalen mini ijshockeystickje met het scherpe blad een kwartslag gedraaid zodat het horizontaal twee kanten uit kan snijden. Ze zijn voor mij onhandig kort maar als ze mijn maat hadden nam ik er een mee naar huis.

Er staan vijf weefgetouwen en met twinkelende ogen vertelt het opzichteresje wat voor mooie dingen je daar allemaal mee kunt maken en hoe je dat doet.

Er hangen in de "showroom" jawel ook prachtige bloezen met borduurwerk erop. Die moeten 40 dollar kosten. Na een half uurtje vraag ik haar of ze er een voor me wil maken en dan alles zelf bedenken.

Helemaal zelf weten wat en hoe. Dit is natuurlijk geen plaats voor afdingen. Dat wil ze wel. Met deze truuk heb ik goede ervaringen: Hij ging overwegend voor zitten, een tijd die ik behalve Bach niet meer zo vaak bezoek. Al luisterende wordt mij hier geleidelijk duidelijk dat hij zich niet, zoals ik, primair concentreert op harmonische ontwikkeling maar op sfeer, bepaald door het soort instrument of stemklank, rust en beweging.

Ik vond het eerst allemaal wat saai maar ik wist natuurlijk dat dat aan mij moest liggen want die jongen leeft met zijn muziek. Ik krijg nu in de gaten waarmee hij leeft. Van de drie, de gordijnenmaakster, de platenboer en de weefster, is de laatste, hoewel ook een beetje, duidelijk het minst verlegen met het geschonken vertrouwen en het - overigens volstrekt denkbeeldige - gevaar voor miskleun.

Er is ook een fietsenwerkplaats en een wel erg serieuze schele Duitse jongen met een wat lubberende mond, die met veel moeilijke woorden uitlegt hoe zwaar zijn taak is: Het interesseert ze gewoon niet. Ik suggereer een graduation in te stellen: Dat schijnt genieten te zijn met volle teugen.

Kan de textielwerkplaats hier niet in symbiose met de verkeersschool, vraag ik mij naast een proestende Gaby af. De Duitse verkeersgeleerde vertrekt geen spier en spreekt weer enkele zeer lange zinnen uit met veel moeilijke woorden die ik niet begrijp. Gelukkig heb ik geen verkeersles van hem.

Ik suggereer hem een middenweg: Het kwartje wil niet vallen. Hij zal er over nadenken. Ik weet het al. Ik begin er niet aan. Gisteren sprak Pierre mij bestraffend toe dat ik nu toch wel haast moest maken met de vertoning van mijn video want anders zaten de jongens in de examens en dan was er geen tijd meer voor. Heb ik mij daarvoor nu al dik twee weken bescheiden stil gehouden over dit onderwerp in de wetenschap dat iedereen weet dat ik die video heb en al in twee formation houses heb vertoond?

Zeg maar met wie ik er contact over moet opnemen, zeg ik met gespreide armen. Nou, dat kon ik wel met hem doen. Ik vraag mij in stilte af of het nu de bedoeling is dat ik nu even naar mijn kamer ga en dan terugkom met de vraag wanneer we mijn video zullen tonen, maar kennelijk is deze ceremonie niet nodig om hem aan het denken te zetten wanneer dat moet want hij zet zich eraan zonder verder formeel verzoek.

Een rotkarwei, dat kun je aan zijn gezicht zien. Nou, woensdag dan maar. Pierre had al een stukje van mijn video gezien.

Daarin hebben mijn twee neefjes van 9 en 11, die overigens buiten op straat een volstrekt gesloten front vormen, een ruzie die uitloopt op geschreeuw en bonkende geluiden op zolder. Ik draai en wacht af wat er gebeurt. Mijn zus blijkt hier een spel voor te hebben. Deze worden doorgenomen en toen had jij Dan telt mammie op. De heren kijken met gestrekte nek en gesperde ogen naar de afloop. De jongste blijkt verliezer, wordt boos en gaat zijn moeder meppen.

Die moet naar boven. Van de moderne Nederlandse cultuur heeft Pierre, als zoveel missionarissen hier, toch al geen hoge pet op. Vierendertig soorten tandpasta in het schap, zei de bisschop mij al eens hoofdschuddend.

Ik zweeg toen maar en besloot niet over de vegetarische vleeswaren te beginnen. Als het over de moderne Nederlandse zeden op het gebied van sex, paarvorming, voortplanting en opvoeding gaat wordt met sombere blik naar de grond gekeken. Zij kijken heen en weer tussen verdorven promiscue Europeanen en hardleerse promiscue Afrikanen. Voor de laatsten bestaat veelal begrip.

Veel, ik denk eigenlijk de meeste, missionarissen voelen zich in Afrika meer thuis dan in het westen en genieten van de eenvoud, rust en geborgenheid van het leven hier. En zeker ook van de mensen. Piet is een schitterend voorbeeld. Als hij er aan komt lopen beginnen de kindertjes al te stralen, lijkt het wel. Naar scho ol, het Philosophy Centre Jinja.

Bij de ingang loop ik Fr. John van het Mill Hill formation house tegen het lijf in broek met vest van een driedelig kostuum en een bordeauxrode pluche vlinderdas op zijn witte overhemd. Wat een mooi pak, wat is de gelegenheid? Het is dinsdag en ik kom uit Liverpool. John loopt natuurlijk net als alle formators en PCJ-leraren de hele dag tussen de mensen maar toch is het een eenzame man.

Hij trekt zich terug zodra hij kan. Dan draait hij operabandjes, videofilms en eet Engelse sausages met Engels brood waarvoor hij wekelijks helemaal naar Kampala rijdt. Ik hoorde hem eens in een toespraak: Als hij de mis doet is het keurig.

Wat voor hem telt is dat de liturgie helemaal klopt. Het is voor John dan belangrijker niet ter communie te gaan dan schade aan de sociale omgeving te vermijden door het spel toch maar even mee te spelen. Die jongens hebben het natuurlijk gezien en dus moet het bij hen, hoewel ik daar niet achter zal komen, het gesprek van de dag geweest.

Ik loop al tijden te bedenken hoe Pierre te benaderen over mijn plannen tot half januari te blijven. Inmiddels heeft buurman Piet mij al aangeboden bij hem te komen en ik merk heel duidelijk dat die dat zelf heel leuk zou vinden.

Ook weet ik dat er geen gasten komen in het Mill Hill Formation house. Iedereen wil weg, maar dat mag niet van Pierre, er moet altijd iemand blijven. Zo dacht ik dat het wellicht ook voor een eenzame achterblijver misschien leuk zou zijn om gezelschap te hebben. Ik wist al dat ik het zeker niet aan de orde moest stellen waar alle formators bij zijn want Pierre houdt graag de touwtjes in handen.

Wij zijn een democratie, legde hij mij eens uit en dat betekent dat het beste argument telt en vaak heeft hij die nu eenmaal, dat weet hij nu eenmaal van zichzelf.

Vandaag kwam het geschikte moment om Pierre erover te benaderen, in de gang van het PCJ in de pauze van mijn colleges, nadat hij zich had afgevraagd waarom ik me hier toch zo inspande, ik had toch vakantie. Nee, na half december moesten de formators zich beslist vrij voelen, geen andere mensen op de compound, dat kon hij toch niet namens de andere mensen beslissen, er zou immers vaak ook niemand zijn en er werd niet gekookt.

Kon ik niet naar Nairobi? Dat was duidelijk, te meer daar ik zeker weet dat de andere formators het juist leuk vinden als ik er ben, dat die ook moeten eten, dat het in je eentje niet gezellig is en dat Pierre zelf absoluut heeft verboden dat er op enig moment niemand is.

Piet is half december terug na een tweeweeks verblijf in Ghana en daarna wordt het dus samen met hem zelfgeslachte duif, sprinkhaan en witte termiet eten, dat wordt geweldig, ik geef computerles, snijd een flinke hoek uit het kaaswiel dat ik voor hier heb meegebracht, zie ineens dat de fabriek op de korst een lint gedrukt heeft met de tekst "In lacuna delectio", en neem mijn fiets mee voor Piets mensen, Pierre koopt zelf maar fietsen.

Hij zal straks, als ik mager, rimpelig en mummelend van ouderdom op een bankje zit te koekeloeren, wel eens een van de belangrijkste mensen in mijn leven kunnen zijn geweest. Hij nodigde Edith immers uit naar Jinja te komen en die durfde niet alleen. En mijn fiets waren ze toen misschien net ergens in India voor me aan het maken. Zo , lief dagboek, was me dat even wat! Een langdurige power cut scheidde ons: Deze keer kwam het niet omdat anderen betere relaties met de mensen bij de stuwdam hebben dan wij, maar omdat de storm de draden tegen elkaar had geblazen.

Gulzig slorpt mijn accu de stroom op die van de generator komt. Ik vrees wel wat voor mijn imago bij Pierre, maar die zee gaat mij te hoog. Bij de videopresentatie was er geeneen formator, een unicum tot nu toe, terwijl het over hun land gaat. Ik denk dat de anderen best wel wilden, maar vermoed dat ze aangaande de video negatief zijn toegesproken. Van Jos krijg je niet heel veel hoogte. Bij de andere twee voel ik een goed contact.

Ook de Mill Hillers elders maken graag een praatje. Enfin, ik moet natuurlijk ook weer geen spoken gaan zien maar het patroon is duidelijk. Ik onderscheid hier de koude en de warme katholieken.

Behalve Pierre is er nog een koude, die Ier van de White Fathers, die de geheimhouding door een student van de vriendin en eigen kind vergeleek met een misdaad en vond dat iedere student die dat ter ore was gekomen verplicht was van zoiets bij de leiding aangifte te doen hetgeen niemand had gedaan. De kouden zijn eigenlijk protestanten: Er is geen geel, ik neem roze. Kost hier drie keer zo veel als normaal: Pierre kijkt teleurgesteld naar het roze. Volgens hem heeft hij al zoiets.

Oei oei wat duur zeg. Nou dan zal hij het de studenten niet aanbieden, dit wordt alleen voor de staf. Hoewel Pierre duidelijk het disfunctioneren van mensen hoofdschuddend in verband pleegt te brengen met hun etniciteit, hecht hij zelf aan primitieve eretekenen die hem symbolisch moeten verheffen boven de anderen: De krant komt pas in de formatorskamer als hij hem uit heeft en aldaar zijn de luie stoelen in elk van de twee zitgedeelten van kunstleer in verband met de duurzaamheid behalve in elk van de twee zitgedeelten eentje die met stof is bekleed want Pierre vindt kunstleer zo plakken.

Als hij een computerprobleem heeft wil hij er wel over praten want dat staat gewichtig maar ik moet het niet wagen een oplossing te suggereren want dan is mijn gedachte geheel verkeerd want dat heeft hij allemaal al geprobeerd. Gelukkig dat hij het gewichtige probleem kort daarna dan geheel zelfstandig op geniale wijze heeft opgelost. Het blijft hard regenen. Inmiddels zijn vele bruggen weggespoeld voor de ogen van verbaasde dorpsbewoners die vervolgens hun gestorven verwanten, losgespoeld uit het kerkhof, in hun kisten in hele eskaders op de buiten hun oevers getreden rivieren naar het meer zagen dobberen, althans iets van deze strekking meldt de New Vision, onze vrije pers waarin het water nu toch echt de wekenlang de voorpagina dominerende, over zijn ontslag procederende generaal heeft verdrongen.

De generaal zijn bril afzettende "to make a point". De generaal in een contemplatief moment. D insdag keek de generaal alsof hij wel wist wie hij te eten moest vragen die avond.

Nu staat niet hij, maar het water op "zijn" voorpagina en zit zijn opvolger nog steeds in "zijn" generale staf. Wellicht is hij nu een anker aan het kopen voor de kist van zijn overgrootvader.

Deze school is een initiatief van vier katholieke congregaties die actief zijn in Oost- en West Afrika. Daar komen de studenten vandaan, de meesten willen priester worden.

Studie van de westerse filosofie is voor hen een zeer belangrijk onderdeel. Mijn belangrijkste interesse gaat momenteel uit naar wat er precies gebeurt als een jonge Afrikaan, vaak van het platteland gekomen met als eerste herinnering het uitzicht op de wereld vanuit de doek op de rug van zijn met de hak ploegende moeder, te horen krijgt van subject, objecten zulke dingen meer. Omdat ik hier al eerder ben geweest is dit een vervolgonderzoek.

Ik weet al dat hun voornaamste probleem ligt in het begrip van ons individualisme en breng een video mee waarop ik met beelden en interviews voor hen in beeld tracht te brengen vanuit welk zelfbegrip wij in Europa in ons dagelijks leven vlijtig voor onszelf bezig zijn.

Het belangrijkste dat naar voren komt bij de videopresentatie had ik in Nederland absoluut niet voorzien: De generaties hebben in Nederland sterk hun eigen waarden en levensgewoonten waardoor het bij samenwoning niet gemakkelijk is wrijvingen te vermijden.

Pepsi, the choice of a new generation. In Afrika hoor je niet bij een generatie maar bij een familie. Identiteit, veiligheid, alles komt uit de familie.

De voorouders zijn de wortels, de volwassenen de stam, de kinderen de vruchten aan de takken van de boom, de hoop voor de toekomst. Dus kun je in de kerk jong en oud vinden. En niet, zoals ik hen liet zien, zoals in Nederland, vooral oud of, in andere diensten of bij andere geloofsrichtingen vooral jong.

De Nederlandse kerken kunnen niet tegelijk voor meerdere generaties succesvol zijn, net als onze politieke partijen, die zeer verschillen in leeftijdsopbouw en voortdurend met kunst en vliegwerk de ouderen er weer meer bij moeten gaan betrekken, anders beginnen die hun eigen partij of juist weer de jongeren. Als je in Afrika niet oppast ontaardt de politiek in een de-een-zijn-brood-is-de-ander-zijn-dood stammenvertegenwoordiging.

Je bent er niet primair oud, jong, links of rechts, moslim of katholiek maar Muganda, Musoga of Acholi. Vandaar dat een democratie zoals in het westen daar niet werkt. Dat komt in het westen hard aan, want daar vindt men dat als iets goed is, dat het dan overal goed moet zijn. Men streeft in het westen universaliteit na, ironisch genoeg een typisch westerse, dus niet erg universele hobby.

De vraag is natuurlijk ook of bijvoorbeeld die gevierde universele rechten van de mens geen bedreiging zijn van de culturele diversiteit. Voorzover ik hoor heet Uganda onder president Museveni een democratie hetgeen inhoudt dat er meerdere partijen mogen zijn doch alleen de partij van de president mag deelnemen aan de verkiezingen.

Die meneer Museveni is dus duidelijk een heel verstandige man. En dat is boffen want als hij niet verstandig was zou dit toch een heel slimme maatregel van hem zijn en dan zat je er mooi mee.

Stammen, bomen en stambomen, daar draait het hier om. Er zijn wel age-groups, van mannen en vrouwen die gelijktijdig door de volwasseneninitiatie zijn gegaan, de vrouwen hebben dan soms gezamenlijk een stukje land dat ze samen bewerken zodat ook wat bijgepraat kan worden maar ze hebben geen eigen generatiebesef of gevoel van anders zijn dan ouderen of jongeren.

Ik zoek nu uit hoe het met de puberteit zit, wanneer Nederlandse kinderen drammerig op zoek gaan naar de plek waar ouders de grenzen stellen. Dat schijnt hier niet te bestaan: Er is een absoluut uniforme stammoraal, de onbetekenende familieverschillen berusten op karakters of toeval.

Als je stout bent krijg je klappen en je weet precies waarom. Je gaat niet expres quasi opzichtig stout doen om te kijken wat er gebeurt, het bij ons bekende klieren. Er wordt niet geklierd. De schaarse overtredingen zijn welbewust, met kennis van de grens die wordt overschreden en geschieden op de stiekemste manier die de overtreder kan verzinnen. Overtreding is geen onderzoek, zoals bij de Europese puber. Het is gewoon even slim achterlangs proberen te komen.

Nou en pak ze maar eens hier. En is het hen gelukt dan hoor je er echt nooit meer iets van. Ontdekking is dan ook letterlijk zeer pijnlijk. Ons pubergedoe is nodig omdat wij onze kinderen erop moeten trainen zelfstandig te leren denken en zelf hun normen te veranderen als we weer iets nieuws hebben verzonnen: Bij ons begint iedere generatie een in principe voor die generatie unieke trektocht door het leven: Je ouders haakten af en je kinderen lachen je uit. Zwaar puberen, zo moet het zijn in een technisch snel veranderende samenleving.

Wij zijn jong, wij zijn anders. Ik heb in mijn leven steeds sterker de overtuiging gekregen dat filosofie in essentie een geestesziekte is. Nu ontdek ik in deze confrontatie met stammoraliteit het medium bij uitstek om die overtuiging te verwoorden.

Wat zijn dat voor vragen zoals: Op grond waarvan kun je zeggen dat iets bestaat? Op grond waarvan kun je zeggen dat iets goed is? Wat is dat voor getob? Waar komt dat vandaan? Ik denk dus ik ben? Hier in Afrika worden mij twee dingen duidelijk: Als ik denk ben ik er even niet. Als ik niet denk ben ik er juist wel. Iemand die denkt plaatst zich buiten zijn stam. Een stam jaagt, ploegt of melkt. Ik jaag dus ik ben, ik ploeg dus ik ben, ik melk dus ik ben, ik denk dus ik ben er even niet.

Daar krijgen de kindertjes echt geen eten van, van denken. Het is slecht voor de overleving van de stam. Als die ziekte zich zou verspreiden zou de stam in gevaar komen. Wie denkt moet in therapie. Gelukkig zijn er medicijnmannen die de kwade denkgeesten kunnen verdrijven.

De ellende ontstaat als een mens er in slaagt zich ver genoeg van zijn stam te verwijderen om zich als "individu" te zien. Zodra je jezelf als individu ziet ben je te laat, je staat voor principieel onoplosbare problemen en je bent reddeloos verloren. Er ontstaan onbeantwoordbare vragen waar je tot het einde der tijden nieuwe variaties van antwoorden op kunt verzinnen zonder te begrijpen dat het onbehaaglijk gevoel niet komt van het onbeantwoord zijn, maar van datgene wat er de oorzaak van is geweest dat de vraag is opgekomen.

De zogeheten universele menselijke vragen zijn specifieke epidemische infecties die het mensdom hebben besprongen in het koelere klimaat ten Noorden van de Middellandse Zee. In het kader van omgekeerde ontwikkelingshulp zouden we de Afrikaanse know how op dit gebied moeten gaan importeren.

Want het gaat niet alleen om die enkele filosoof die bij ons rondloopt en vaak met gepast geacht intellectuelenwantrouwen nog met de nek wordt aangekeken ook want dat zijn alleen de zware en echt hopeloze gevallen. Wie hen bestudeert krijgt echter, juist door de diepte waarin zij door het denken zijn aangetast, een goed beeld van het westerse probleem, dat, zoals bekend, al heeft geleid tot de fundamentele aantasting van het biologisch draagvlak van onze aarde.

Ik wil niet ontkennen dat ons chronisch geworden gedenk in Europa toch ook heeft geleid tot wegen zonder gaten, stroom die nooit uitvalt, leidingwater dat je kunt drinken en andere zaken die de Afrikanen bij een eerste bezoek aan ons meer zouden opvallen dan onze bewondering voor Descartes. Zelfs zal ik de verleiding weerstaan deze genietingen te vergelijken met de nergens op gebaseerde opgewektheid van een koortsige teringlijder, maar hier in Afrika bekruipt mij de vraag of wij misschien een beetje aan het overdrijven zijn en het meest interessante vind ik de lichte angst die mij bekruipt bij de gedachte dat je - en hier gaat het, voor alle duidelijkheid, niet om romantiek want dit is het hier en nu - soms toch vrij ongestoord oud kunt worden in een kleihut met een paar roestige pannen en een rafelig mes.

En al mag ik er vanuit gaan dat ik er voorlopig niet achter kom wat het betekent, ondanks het menigmaal ontbreken van veel van wat in onze ogen voor een menswaardig bestaan essentieel is staan de gezichten hier heel wat vrolijker en opener dan die in mijn Nederlandse straat. Jinja, op een terrasje in Main Street, vrijdag 28 november De klassieke plastic boodschappentas heeft in Jinja nog een aantal toepassingen zie ik nu, uitkijkend over straat:.

Ik hoor van diverse kanten dat de veroorzaker van een verkeersongeluk zomaar vermoord kan worden door de omstanders.

Charles Onyango-Obbo heeft net een prachtig klein boekje geschreven dat bij boekhandel Aristoc in Kampala in de afdeling "Local" staat, maar dat iedere westerling zou moeten lezen. In het verhaaltje "Public and Private Citizens"  schrijft hij over de scherpe contrasten in goedheid en slechtheid. Engelse mensen die op BBC world service horen over iemand die het moeilijk heeft en de journalist geld sturen ter leniging van de nood.

Politici die een voetbalclub steunen uit puur enthousiasme maar er onbedoeld hun populariteit zo mee opvijzelen dat ze er onder doodsbedreigingen van hun collega's mee moeten ophouden. Bij een verkeersongeluk komt men aanstormen, niet om de slachtoffers te helpen maar om de spullen te stelen. Een politieman rapporteert bij een verdachte van plundering bij een verkeersongeval zakken met rijst en suiker te hebben gevonden gedrenkt in bloed.

Onyango-Obbo maakt zich vooral zorgen over de marktwaarde van die suiker, maar rijst is toch ook behoorlijk hygroscopisch. Enfin, mij wordt geadviseerd om als ik bij een ongeluk betrokken raak mij gezwind uit de voeten te maken en later de zaken te regelen. Ik hoor overigens later van mensen, blanken zelfs, die na een ongeluk goed zijn geholpen, en al hun geld nog gewoon uit hun autowrak konden halen   Zelfs met blanken is er dus soms nog mededogen.

De lynching van een schuldige aan een verkeersongeval kan voortkomen uit gebrek aan zelfbeheersing, gebrek aan rationele controle over de driften en net als bij onze hooligans waarmee individueel ook vaak best te praten is leidt dat in een groep makkelijk tot een collectieve escalatie, maar de vent is uit edele wraakmotieven gedood en draagt wellicht ook nog zaken van waarde op zich.

Dat is toch leuk meegenomen. Toen ik dat niet begreep had ik ze toch voor de prijs gekregen. Als je van een ambtenaar iets moet hebben kun je urenlang tegenover zijn bureau op een stoel zitten, voor de lunch nog even weggestuurd worden, morgen terugkomen etc, voor hij je geeft waar je recht op hebt. Met een tientje extra had je in een minuut weer buiten gestaan.

Het scheelt dat je blank bent want die willen wel eens naar de krant gaan met het verhaal en daar zijn ze bang voor. Obote gaf geen soldij en riep gewoon: Daarom ben ik weer heel verbaasd als ik met mijn gloednieuwe fiets, een fortuin voor de Jinjajenees, naar de markt ga, en die bij de man die mijn horlogebandje voor vijftig cent van een nieuwe staafje voorzag zet.

Die zorgt er voor. Daar kan ik van op aan. Ik een dag later terug, ook voor nog enkele kleine verbeteringen van de zadelstelling en wacht bij wijze van proef af. En ja hoor, daar komen ze ongevraagd aan met het tasje, vergeten, teruggevonden, voor me bewaard en weer aan mijn zadel gefrommeld.

Daar zit geen greintje kwaad bij. Een marktkoopman loopt weg, uit het zicht, om voor mij iets te halen en laat mij achter met al zijn waar voor het grijpen. Hier liggen alle grenzen anders.

Handel en dienstverlening blijkt hier volledig gescheiden: Mijn vrees bij de aankoop van de fiets over het verschil tussen een wholesale en detailhandelsprijs blijkt dus geheel ongegrond. Een fietsemaker heeft alleen gereedschap. Ik moet er nog achterkomen waarom. Het beoogde PCJ-team tegen het soepie in blauwe Combonishirts waaronder ik. De voetbaltrainer geeft een peptalk en praat veel over organising.

De helft van het team is ondertussen aan het voetballen of zit met de rug naar hem toe veters te strikken. De vijf spelers om hem heen staan wat te schudden met hun benen en staren dromerig in de verte. He is there, roept een toeschouwer behulpzaam. Vlak achter de trainer torent van het begin af aan een pikzwart afwezig hoofd met een platte wipneus en een witte rafelige muts boven het gezelschap uit. De trainer draait zich om, kijkt omhoog en schreeuwt gebiedend: Ik was deze keer rechtshalf, voetbal de hele wedstrijd uit, zonder spierpijn en veel minder kapot dan de vorige keer.

Mijn voornaamste inspanning bestond uit prachtig vrijlopen, naarmate de wedstrijd vorderde steeds harder om de bal schreeuwen en die niet krijgen. Vijf minuten voor het eind ricocheert de bal met grote snelheid diep rechts voor mij. Ik heb voldoende snelheid om tussen terugsprintende back en uitlopende keeper naar links aan de midvoor af te geven die geheel vrij staat doch raak de bal een stap te vroeg lichtjes waardoor ik te ver voor me uit speel.

Starten gaat nog, snelheid krijg ik ook nog, maar snel stoppen en wenden is Godsonmogelijk. Het moet er af. Zo loop ik straks nog eens een doelpaal doormidden. Nu komen de verlangens op tafel. De voetbaltrainer neemt mij apart en vertelt mij omstandig dat hij een theorieboek mist. Hij schrijft zijn adres op een briefje en daaronder een schriftelijke weergave van zijn wens.

De onderwerpen die hij graag in het boek aan de orde zag gesteld schrijft hij onder elkaar, telkens met een puntje ervoor. Hij geeft het me, ik stop het weg. Hij vraagt het terug, zet een volgend puntje en schrijft in schoonschrift "training suit". Mag ook wel oud zijn, zegt hij geruststellend.

Denkt nog even na, zet weer een puntje en schrijft: Zijn blik verdwijnt in de bomen, hij zet weer een punt, krast die na enig nadenken weer door. Just anything useful, eindigt hij. Wij wisselen een warme handdruk uit. Ook Isaac heeft een probleem. Kan ik zijn scriptie printen.

Ja dat kan ik wel. Bij nader inzien blijkt het echter om typen te gaan. Nou ja, Isaac heeft al zoveel voor ons gedaan, dat kan ik niet weigeren. Uiteindelijk waren het 10 velletjes krom Engels geworden over scepticisme.

Wanneer gaan we verder, vraag ik. Of ik het niet zelf af kan maken, hij heeft het druk. De nacht breekt aan, Jos schakelt de generator uit, bij kaarslicht typ ik Isaacs scriptie op de accu af, keurig alle ridicule grammaticale constructies, foute woorden en duidelijk letterlijk overgeschreven zinnen volgend.

Als het af is is de accu leeg. Ik blaas de kaars uit en slaap. De volgende dag blijkt er nog een litteratuurlijst te zijn. Dan snij ik met mijn zakmes zijn papier op het juiste formaat, we printen en daar is de vergulde blik. Het zij zo, daar trap ik dus nooit meer in. Het Liliane Fonds maakt driewielfietsen voor de invaliden. Daar worden de wielen van gestolen. Maar bij sommigen zo vaak dat het duidelijk een broodwinning van de invalide zelf is geworden.

Maar wil de goedgevende blanke ergens een foto van maken dan komen de Ugandezen er met dreigende gezichten: Een jongen meldt zich bij mij in tranen. Hij is een goed christen maakt aanstalten dit met een papier aan te tonen ,  is gewond geraakt bij een ongeluk toont de wond , kan niet meer werken en is juist uit zijn kamer gezet wegens achterstallige huur. Komt hij snel met wat geld dan mag hij er weer in.

Of ik hem niet kan helpen. Hij is geheel overstuur. Nee, dat kan ik niet, ik geef mijn geld aan professionele hulpverleners die de gevallen beoordelen, zeg ik. Hij ziet een andere blanke en gaat erop af, nog steeds helemaal overstuur. Maar bij navraag bleek zijn verhaal tegen die ander over een volstrekt andere doch minstens even urgente nood te gaan.

De Afrikaan geeft de goede graag de gelegenheid zich goed te voelen. Wie in dienst van de mensheid wil leven kan in Afrika goed terecht.

De Anglicaanse priester, met vrouw en studerende dochter, oppert de mogelijkheid dat hij w e llicht op mijn aanbeveling naar Europa zou kunnen om te studeren.

Isaac schreef mij thuis al eens een brief over het schoolgeld voor zijn nichtje en begon nu weer over problemen met zijn retourticket straks bij terugkeer van zijn geboorteplek in Nigeria.

Wijnand stuurt een jongen uit zijn tehuis, inmiddels afgestudeerd Makerere naar mij toe omdat hij met landbouwprojecten bezig is en ik ben tenslotte econoom. Er komt echter geen enkel know how probleem in het gesprek naar boven, alleen zijn huidige baas knoeit met projectgeld, hij is dus alvast semi - stiekem zelf iets begonnen doch heeft desgevraagd al prachtige regeringsstempels. Voor, na, onder en boven betoont hij zijn godvrezendheid en zijn leven in dienst van anderen en, dan komt het: Er wordt iets gemompeld over soft loans voor vrouwen.

Later blijken die vrouwen winkeltjes op te willen zetten. Het lijkt mij dat als er tekort aan detailhandel zou zijn wat ik sterk betwijfel , de leveranciers best wel die paar dagen op hun betaling kunnen wachten tot het verkocht is. Het lijkt mij dat als het langer duurt dan een paar dagen dat dan de boel verrot is en soft loans dus weggegooid. Tenslotte heb ik gezien hoe je een winkel hier bouwt en inricht en dat kan iedereen hier zonder bijles van een Makerere doctorandus in een halve dag met blote handen.

Hij rijdt op een hele aardige motorfiets. Ik zal hem het idee van verkoop als dienstverlening aan de hand doen: Verrot is pech voor de leverancier, die eigenaar blijft. Maar wat verbeeld ik me nou eigenlijk, mooie adviseur ben ik, ik ben toch lang niet slim genoeg voor de echte handelaars hier. En deze student, tsja, ik denk dat hij leraar moet worden. Of, als hij iets voor arme vrouwen wil leren doen, eerst zelf eens in iets moet proberen te handelen en er aan te verdienen.

Ik denk niet dat daar dan veel van terecht zou komen. Waar blijft de diarree? Ik ben tenslotte al weer bijna drie weken hier. Vandaag gearriveerd, worlcome, worlcome. Ik ben inmiddels in mijn aangename verbanning naar de Holy Cross, bestierd door Paul Kollman. Hier wordt minder plechtig en officieel gedaan over de normen ze zijn er, jawel. De compound is gewoon van klei, dus rode plakboel aan je voeten als het nat is.

Voor Mill Hillers begint dat pas buiten het hek. Zie je in het Mill Hill een vrouw dan is zij zwart en huishoudster. Hier loopt een vreselijk leuk pittig negerinnetje met prachtige volle borsten uit Amerika die vaak mee eet omdat zij op haar 21ste besloot op de lagere school hier les te gaan geven en ook een lieve blanke Amerikaanse mevrouw die ik in telefoongesprek hoor met haar man in Amerika.

Die staan mee te giechelen bij de afwascorvee en zitten gezellig met de jongens te keuvelen onder het riet-overkapte zitje op het grasveld. En er is een huis voor koken en eten. In de Holy Cross zitten staf en studenten niet alleen in hetzelfde gebouw, zelfs in dezelfde gang. Dit schijnt een Zen-invloed op de architect te zijn geweest.

Het geluid is zeer bescheiden en dat is maar goed ook want in de raamsponning boven je deur zit alleen een hor. In principe zou je met zijn allen dus vanuit bed een overleg kunnen voeren. Het serene Franse Middeleeuwse kerkgezang uit de CD-speler van mijn laptop ging gisteravond dan ook even volledig plat tegen een niet mis te verstane reggae uit een belendend hok priesters in opleiding.

De kamers der formators doen denken aan de slagvelden in Europese studentenvertrekken. Paul Kollman opgewekt, mijn gedachte radend. Een Pierre hebben de formators hier niet. Jeugdherberg, padvinderij, die richting. De Holy Cross is dan ook al veel langer op de lijn om in Afrika eigen mensen op te leiden in plaats van steeds blanken te sturen. Mill Hill, een voornamelijk Engels-Nederlandse congregatie werd met de ontkerkelijking geconfronteerd waardoor de aanvoer van verse jonge blanken vrijwel staakte.

Men heeft toen nog jaren lopen aarzelen of echt toch wel Afrikanen in de gelederen moesten worden toegelaten. Pas sinds een paar jaar is er een formation house voor de zwarte mannen. Pas nu zijn er stemmen om van Uganda-Kenya een Mill Hill "region" te maken in plaats van de missionarissen te beschouwen als behorende tot de Europese regio waar zij vandaan komen. Zelfs Pierre is er voor, maar de overigen houden het af en lijken de dood van Mill Hill in Afrika te prefereren boven de Afrikanisering.

De Mill Hill aarzelingen over Afrikanen in bestuurlijke functies is ook nu nog duidelijk te lezen uit de felheid waarmee PCJ rector Pierre het door andere congregaties overwogen rectoraat van de Afrikaan Kanyike over het PCJ bekritiseerde. Pierre heeft er geen notie van hoe hij drie keer in de broekzak van Kanyike past.

Kanyike wordt dus geen rector. Doordat de Holy Cross deze geestelijke problemen niet heeft zijn er ook jonge blanken en oude zwarten en is het een aangename door elkaar krioelende multiculturele bende, vanuit ons gezichtspunt, hoewel het voor een Afrikaan nog duidelijk een zeer strak georganiseerd opleidings- en vormingsinstituut is.

En het moet ook gezegd dat tegen overtredingen vaak zeer hard wordt opgetreden. Er is een Shell-gastank, er zijn gas- en elektrische kookplaten, maar er staat een gigantische waterpan op een houtskoolvuur immers alle drinkwater moet worden gekookt. Zoals voor een hutje een vuurtje brandt, zo brandt voor deze grote hut een groot vuur. Het is allemaal net ietsje meer Afrika: De vloer is een klein beetje minder griezelig schoon, de douche en WC gemeenschappelijk en net ietsje primitiever zonder onaangenaam te worden "Baida ya kutumia choo, waka ndoo ya maji kusaida choo, asanta" oftewel na gebruik s.

Dit, dames en heren, is het helemaal. Behalve dan dat bidden. God, daar ben ik voor. Ik weet nog, als student geloofde ik nergens in. Later heb ik ontdekt dat je gewoon overal in moet geloven: God, Sinterklaas, het huwelijk, de waarheid, het ecologisch evenwicht, de opwarming der aarde noem maar op. Wat God betreft, ik voel zelfs met zekerheid dat Hij best kan velen dat ik dit zo zeg, tenslotte ik vind het echt en dat heeft Hij dan toch zo gewild nietwaar, Hij heeft alle soorten gelovigen en ongelovigen zo geschapen als zij zijn, dus mij ook, waar ik ook moet worden ingedeeld..

Maar gottegottegot dat gedoe in die kerkdiensten, daar is voor mij niet door te komen. Waarom kruipt de tijd daar zo? Het onlustgevoel is verwant aan wat mij bekruipt bij een commissievergadering aan mijn universiteit, bijvoorbeeld over de vraag of haar naam wel goed is en geen verandering behoeft, waar ik dan niets zeg, maar ongeduldig wacht tot iedereen zijn zegje heeft gezegd en ik weer naar buiten mag, frisse lucht, en stiekem besluit het boeltje voor mezelf in het vervolg maar de Alva Universiteit te noemen.

Maar waar het hem precies in zit moet ik nog uitzoeken. Gisterenavond tegen zonsondergang kwam ik aan. Ik vertelde Paul dat ik nog gauw de Wanyangeheuvel op wilde vanwaar hier de zon in het meer zinkt. Dat kon ik toch morgen ook nog, het is zo mis, ga douchen. Uit beleefdheid laat ik mijn ontmoeting met God dus vandaag maar varen. We moeten naar de mis. Nou, daar zit je dan weer.

Dan de beker, wijn er in, het bakje ouwelen er naast, optillen neerzetten, nog even wat zeggen, optillen neerzetten, nog even wat voorlezen, optillen neerzetten, nog zeggen en dan eten we lichaam van de Heer. O ja, als het bloed van de Heer wordt ingeschonken en zijn vlees opgediend, wordt een bandje opgezet met een Afrikaans klinkend liedje waar net de meest sprankelende syncopen uit zijn verwijderd. Dat is duidelijk iets waar belangrijke heren over gaan. In die liedboekjes die ze gebruiken staat "Nihil Obstat" geen bezwaar en dan de naam van een hoge Roomse functionaris, met daaronder: Daar is het verband met de Alva Universiteit!

Wij zijn een klasse huis met de uitstral Het Landhuisje uit Overloon. Wij zijn een sensueel team met ieders onze specialiteiten Wij zijn levensgenieters en delen maar Wij zijn een sensueel team met ieders on Hey mannen, Mij naam is salina een gezellige excotische nederlandse dame van 24jaar ik ben ui Hey mannen, Mij naam is salina een ge Multi massage uit Haarlem.

Hou van Sex en ben een echte sto Lieve Heren, Ik ben Fabiola, een lekk Katy Thai Massage uit Den Haag. Club Secrets is sinds Maart geopend aan de Voorstraat 13 in Meppel.

Van binnen geheel vernieuwd Club Secrets is sinds Maart geopend Club Secrets uit Meppel. Wij zijn gezellige discrete privé huis in Goes.

Jij kan bij ons heerlijk ontspanne Wij zijn gezellige di Kom eens gezellig langs voor een Biertje of een Drankje! In onze club heb je al een drankje voor m Kom eens gezellig langs voor een Biertje Heren, bij Spoorlaan 20 privé hebben onze prachtige dames weer heerlijke zin! Kom samen met hen even Heren, bij Spoorlaan 20 privé hebben onz Tilburg Prive uit Tilburg. Welkom bij café den tip. Met een vriendelijke begroeting en een lekker glaasje zetten wij de sfee Den tip uit Neeroeteren.

My name is Alina, I'm 23 years old, Kom binnen zonder afspraak. Dynamite Privé uit Nieuwegein. Algemeen Barebangs Bukkake Erotisch uitgaan. Body to body massage Massage door dames Massage door paren Massagesalons Prostaat massage Tantra massage. Automonteurs Autorijles Betaling in natura Kappers Klusjes en onderhoud. Betaald sexcontact Gratis sexcontact.

Voor uw en onze veiligheid en om gebruik te blijven maken van Sexjobs dient u akkoord te gaan met: Ik verklaar minimaal 18 jaar te zijn, de algemene voorwaarden van Tease Media B. Ik verklaar hiermee dat ik het privacystatement gelezen heb. Ja, ik ga ermee akkoord.
.

Als die ziekte zich zou verspreiden zou de stam in gevaar komen. Wie denkt moet in therapie. Gelukkig zijn er medicijnmannen die de kwade denkgeesten kunnen verdrijven.

De ellende ontstaat als een mens er in slaagt zich ver genoeg van zijn stam te verwijderen om zich als "individu" te zien. Zodra je jezelf als individu ziet ben je te laat, je staat voor principieel onoplosbare problemen en je bent reddeloos verloren.

Er ontstaan onbeantwoordbare vragen waar je tot het einde der tijden nieuwe variaties van antwoorden op kunt verzinnen zonder te begrijpen dat het onbehaaglijk gevoel niet komt van het onbeantwoord zijn, maar van datgene wat er de oorzaak van is geweest dat de vraag is opgekomen. De zogeheten universele menselijke vragen zijn specifieke epidemische infecties die het mensdom hebben besprongen in het koelere klimaat ten Noorden van de Middellandse Zee.

In het kader van omgekeerde ontwikkelingshulp zouden we de Afrikaanse know how op dit gebied moeten gaan importeren. Want het gaat niet alleen om die enkele filosoof die bij ons rondloopt en vaak met gepast geacht intellectuelenwantrouwen nog met de nek wordt aangekeken ook want dat zijn alleen de zware en echt hopeloze gevallen.

Wie hen bestudeert krijgt echter, juist door de diepte waarin zij door het denken zijn aangetast, een goed beeld van het westerse probleem, dat, zoals bekend, al heeft geleid tot de fundamentele aantasting van het biologisch draagvlak van onze aarde.

Ik wil niet ontkennen dat ons chronisch geworden gedenk in Europa toch ook heeft geleid tot wegen zonder gaten, stroom die nooit uitvalt, leidingwater dat je kunt drinken en andere zaken die de Afrikanen bij een eerste bezoek aan ons meer zouden opvallen dan onze bewondering voor Descartes.

Zelfs zal ik de verleiding weerstaan deze genietingen te vergelijken met de nergens op gebaseerde opgewektheid van een koortsige teringlijder, maar hier in Afrika bekruipt mij de vraag of wij misschien een beetje aan het overdrijven zijn en het meest interessante vind ik de lichte angst die mij bekruipt bij de gedachte dat je - en hier gaat het, voor alle duidelijkheid, niet om romantiek want dit is het hier en nu - soms toch vrij ongestoord oud kunt worden in een kleihut met een paar roestige pannen en een rafelig mes.

En al mag ik er vanuit gaan dat ik er voorlopig niet achter kom wat het betekent, ondanks het menigmaal ontbreken van veel van wat in onze ogen voor een menswaardig bestaan essentieel is staan de gezichten hier heel wat vrolijker en opener dan die in mijn Nederlandse straat. Jinja, op een terrasje in Main Street, vrijdag 28 november De klassieke plastic boodschappentas heeft in Jinja nog een aantal toepassingen zie ik nu, uitkijkend over straat:.

Ik hoor van diverse kanten dat de veroorzaker van een verkeersongeluk zomaar vermoord kan worden door de omstanders. Charles Onyango-Obbo heeft net een prachtig klein boekje geschreven dat bij boekhandel Aristoc in Kampala in de afdeling "Local" staat, maar dat iedere westerling zou moeten lezen.

In het verhaaltje "Public and Private Citizens"  schrijft hij over de scherpe contrasten in goedheid en slechtheid. Engelse mensen die op BBC world service horen over iemand die het moeilijk heeft en de journalist geld sturen ter leniging van de nood. Politici die een voetbalclub steunen uit puur enthousiasme maar er onbedoeld hun populariteit zo mee opvijzelen dat ze er onder doodsbedreigingen van hun collega's mee moeten ophouden.

Bij een verkeersongeluk komt men aanstormen, niet om de slachtoffers te helpen maar om de spullen te stelen. Een politieman rapporteert bij een verdachte van plundering bij een verkeersongeval zakken met rijst en suiker te hebben gevonden gedrenkt in bloed. Onyango-Obbo maakt zich vooral zorgen over de marktwaarde van die suiker, maar rijst is toch ook behoorlijk hygroscopisch. Enfin, mij wordt geadviseerd om als ik bij een ongeluk betrokken raak mij gezwind uit de voeten te maken en later de zaken te regelen.

Ik hoor overigens later van mensen, blanken zelfs, die na een ongeluk goed zijn geholpen, en al hun geld nog gewoon uit hun autowrak konden halen   Zelfs met blanken is er dus soms nog mededogen. De lynching van een schuldige aan een verkeersongeval kan voortkomen uit gebrek aan zelfbeheersing, gebrek aan rationele controle over de driften en net als bij onze hooligans waarmee individueel ook vaak best te praten is leidt dat in een groep makkelijk tot een collectieve escalatie, maar de vent is uit edele wraakmotieven gedood en draagt wellicht ook nog zaken van waarde op zich.

Dat is toch leuk meegenomen. Toen ik dat niet begreep had ik ze toch voor de prijs gekregen. Als je van een ambtenaar iets moet hebben kun je urenlang tegenover zijn bureau op een stoel zitten, voor de lunch nog even weggestuurd worden, morgen terugkomen etc, voor hij je geeft waar je recht op hebt. Met een tientje extra had je in een minuut weer buiten gestaan.

Het scheelt dat je blank bent want die willen wel eens naar de krant gaan met het verhaal en daar zijn ze bang voor. Obote gaf geen soldij en riep gewoon: Daarom ben ik weer heel verbaasd als ik met mijn gloednieuwe fiets, een fortuin voor de Jinjajenees, naar de markt ga, en die bij de man die mijn horlogebandje voor vijftig cent van een nieuwe staafje voorzag zet. Die zorgt er voor.

Daar kan ik van op aan. Ik een dag later terug, ook voor nog enkele kleine verbeteringen van de zadelstelling en wacht bij wijze van proef af. En ja hoor, daar komen ze ongevraagd aan met het tasje, vergeten, teruggevonden, voor me bewaard en weer aan mijn zadel gefrommeld. Daar zit geen greintje kwaad bij.

Een marktkoopman loopt weg, uit het zicht, om voor mij iets te halen en laat mij achter met al zijn waar voor het grijpen. Hier liggen alle grenzen anders. Handel en dienstverlening blijkt hier volledig gescheiden: Mijn vrees bij de aankoop van de fiets over het verschil tussen een wholesale en detailhandelsprijs blijkt dus geheel ongegrond. Een fietsemaker heeft alleen gereedschap. Ik moet er nog achterkomen waarom. Het beoogde PCJ-team tegen het soepie in blauwe Combonishirts waaronder ik.

De voetbaltrainer geeft een peptalk en praat veel over organising. De helft van het team is ondertussen aan het voetballen of zit met de rug naar hem toe veters te strikken. De vijf spelers om hem heen staan wat te schudden met hun benen en staren dromerig in de verte.

He is there, roept een toeschouwer behulpzaam. Vlak achter de trainer torent van het begin af aan een pikzwart afwezig hoofd met een platte wipneus en een witte rafelige muts boven het gezelschap uit. De trainer draait zich om, kijkt omhoog en schreeuwt gebiedend: Ik was deze keer rechtshalf, voetbal de hele wedstrijd uit, zonder spierpijn en veel minder kapot dan de vorige keer. Mijn voornaamste inspanning bestond uit prachtig vrijlopen, naarmate de wedstrijd vorderde steeds harder om de bal schreeuwen en die niet krijgen.

Vijf minuten voor het eind ricocheert de bal met grote snelheid diep rechts voor mij. Ik heb voldoende snelheid om tussen terugsprintende back en uitlopende keeper naar links aan de midvoor af te geven die geheel vrij staat doch raak de bal een stap te vroeg lichtjes waardoor ik te ver voor me uit speel. Starten gaat nog, snelheid krijg ik ook nog, maar snel stoppen en wenden is Godsonmogelijk.

Het moet er af. Zo loop ik straks nog eens een doelpaal doormidden. Nu komen de verlangens op tafel.

De voetbaltrainer neemt mij apart en vertelt mij omstandig dat hij een theorieboek mist. Hij schrijft zijn adres op een briefje en daaronder een schriftelijke weergave van zijn wens.

De onderwerpen die hij graag in het boek aan de orde zag gesteld schrijft hij onder elkaar, telkens met een puntje ervoor. Hij geeft het me, ik stop het weg. Hij vraagt het terug, zet een volgend puntje en schrijft in schoonschrift "training suit".

Mag ook wel oud zijn, zegt hij geruststellend. Denkt nog even na, zet weer een puntje en schrijft: Zijn blik verdwijnt in de bomen, hij zet weer een punt, krast die na enig nadenken weer door. Just anything useful, eindigt hij. Wij wisselen een warme handdruk uit.

Ook Isaac heeft een probleem. Kan ik zijn scriptie printen. Ja dat kan ik wel. Bij nader inzien blijkt het echter om typen te gaan. Nou ja, Isaac heeft al zoveel voor ons gedaan, dat kan ik niet weigeren. Uiteindelijk waren het 10 velletjes krom Engels geworden over scepticisme. Wanneer gaan we verder, vraag ik. Of ik het niet zelf af kan maken, hij heeft het druk. De nacht breekt aan, Jos schakelt de generator uit, bij kaarslicht typ ik Isaacs scriptie op de accu af, keurig alle ridicule grammaticale constructies, foute woorden en duidelijk letterlijk overgeschreven zinnen volgend.

Als het af is is de accu leeg. Ik blaas de kaars uit en slaap. De volgende dag blijkt er nog een litteratuurlijst te zijn. Dan snij ik met mijn zakmes zijn papier op het juiste formaat, we printen en daar is de vergulde blik. Het zij zo, daar trap ik dus nooit meer in. Het Liliane Fonds maakt driewielfietsen voor de invaliden. Daar worden de wielen van gestolen. Maar bij sommigen zo vaak dat het duidelijk een broodwinning van de invalide zelf is geworden.

Maar wil de goedgevende blanke ergens een foto van maken dan komen de Ugandezen er met dreigende gezichten: Een jongen meldt zich bij mij in tranen. Hij is een goed christen maakt aanstalten dit met een papier aan te tonen ,  is gewond geraakt bij een ongeluk toont de wond , kan niet meer werken en is juist uit zijn kamer gezet wegens achterstallige huur.

Komt hij snel met wat geld dan mag hij er weer in. Of ik hem niet kan helpen. Hij is geheel overstuur. Nee, dat kan ik niet, ik geef mijn geld aan professionele hulpverleners die de gevallen beoordelen, zeg ik. Hij ziet een andere blanke en gaat erop af, nog steeds helemaal overstuur. Maar bij navraag bleek zijn verhaal tegen die ander over een volstrekt andere doch minstens even urgente nood te gaan. De Afrikaan geeft de goede graag de gelegenheid zich goed te voelen.

Wie in dienst van de mensheid wil leven kan in Afrika goed terecht. De Anglicaanse priester, met vrouw en studerende dochter, oppert de mogelijkheid dat hij w e llicht op mijn aanbeveling naar Europa zou kunnen om te studeren. Isaac schreef mij thuis al eens een brief over het schoolgeld voor zijn nichtje en begon nu weer over problemen met zijn retourticket straks bij terugkeer van zijn geboorteplek in Nigeria. Wijnand stuurt een jongen uit zijn tehuis, inmiddels afgestudeerd Makerere naar mij toe omdat hij met landbouwprojecten bezig is en ik ben tenslotte econoom.

Er komt echter geen enkel know how probleem in het gesprek naar boven, alleen zijn huidige baas knoeit met projectgeld, hij is dus alvast semi - stiekem zelf iets begonnen doch heeft desgevraagd al prachtige regeringsstempels. Voor, na, onder en boven betoont hij zijn godvrezendheid en zijn leven in dienst van anderen en, dan komt het: Er wordt iets gemompeld over soft loans voor vrouwen.

Later blijken die vrouwen winkeltjes op te willen zetten. Het lijkt mij dat als er tekort aan detailhandel zou zijn wat ik sterk betwijfel , de leveranciers best wel die paar dagen op hun betaling kunnen wachten tot het verkocht is. Het lijkt mij dat als het langer duurt dan een paar dagen dat dan de boel verrot is en soft loans dus weggegooid.

Tenslotte heb ik gezien hoe je een winkel hier bouwt en inricht en dat kan iedereen hier zonder bijles van een Makerere doctorandus in een halve dag met blote handen.

Hij rijdt op een hele aardige motorfiets. Ik zal hem het idee van verkoop als dienstverlening aan de hand doen: Verrot is pech voor de leverancier, die eigenaar blijft.

Maar wat verbeeld ik me nou eigenlijk, mooie adviseur ben ik, ik ben toch lang niet slim genoeg voor de echte handelaars hier. En deze student, tsja, ik denk dat hij leraar moet worden. Of, als hij iets voor arme vrouwen wil leren doen, eerst zelf eens in iets moet proberen te handelen en er aan te verdienen.

Ik denk niet dat daar dan veel van terecht zou komen. Waar blijft de diarree? Ik ben tenslotte al weer bijna drie weken hier. Vandaag gearriveerd, worlcome, worlcome. Ik ben inmiddels in mijn aangename verbanning naar de Holy Cross, bestierd door Paul Kollman.

Hier wordt minder plechtig en officieel gedaan over de normen ze zijn er, jawel. De compound is gewoon van klei, dus rode plakboel aan je voeten als het nat is. Voor Mill Hillers begint dat pas buiten het hek. Zie je in het Mill Hill een vrouw dan is zij zwart en huishoudster. Hier loopt een vreselijk leuk pittig negerinnetje met prachtige volle borsten uit Amerika die vaak mee eet omdat zij op haar 21ste besloot op de lagere school hier les te gaan geven en ook een lieve blanke Amerikaanse mevrouw die ik in telefoongesprek hoor met haar man in Amerika.

Die staan mee te giechelen bij de afwascorvee en zitten gezellig met de jongens te keuvelen onder het riet-overkapte zitje op het grasveld. En er is een huis voor koken en eten. In de Holy Cross zitten staf en studenten niet alleen in hetzelfde gebouw, zelfs in dezelfde gang. Dit schijnt een Zen-invloed op de architect te zijn geweest.

Het geluid is zeer bescheiden en dat is maar goed ook want in de raamsponning boven je deur zit alleen een hor. In principe zou je met zijn allen dus vanuit bed een overleg kunnen voeren. Het serene Franse Middeleeuwse kerkgezang uit de CD-speler van mijn laptop ging gisteravond dan ook even volledig plat tegen een niet mis te verstane reggae uit een belendend hok priesters in opleiding. De kamers der formators doen denken aan de slagvelden in Europese studentenvertrekken. Paul Kollman opgewekt, mijn gedachte radend.

Een Pierre hebben de formators hier niet. Jeugdherberg, padvinderij, die richting. De Holy Cross is dan ook al veel langer op de lijn om in Afrika eigen mensen op te leiden in plaats van steeds blanken te sturen. Mill Hill, een voornamelijk Engels-Nederlandse congregatie werd met de ontkerkelijking geconfronteerd waardoor de aanvoer van verse jonge blanken vrijwel staakte. Men heeft toen nog jaren lopen aarzelen of echt toch wel Afrikanen in de gelederen moesten worden toegelaten.

Pas sinds een paar jaar is er een formation house voor de zwarte mannen. Pas nu zijn er stemmen om van Uganda-Kenya een Mill Hill "region" te maken in plaats van de missionarissen te beschouwen als behorende tot de Europese regio waar zij vandaan komen. Zelfs Pierre is er voor, maar de overigen houden het af en lijken de dood van Mill Hill in Afrika te prefereren boven de Afrikanisering.

De Mill Hill aarzelingen over Afrikanen in bestuurlijke functies is ook nu nog duidelijk te lezen uit de felheid waarmee PCJ rector Pierre het door andere congregaties overwogen rectoraat van de Afrikaan Kanyike over het PCJ bekritiseerde.

Pierre heeft er geen notie van hoe hij drie keer in de broekzak van Kanyike past. Kanyike wordt dus geen rector. Doordat de Holy Cross deze geestelijke problemen niet heeft zijn er ook jonge blanken en oude zwarten en is het een aangename door elkaar krioelende multiculturele bende, vanuit ons gezichtspunt, hoewel het voor een Afrikaan nog duidelijk een zeer strak georganiseerd opleidings- en vormingsinstituut is.

En het moet ook gezegd dat tegen overtredingen vaak zeer hard wordt opgetreden. Er is een Shell-gastank, er zijn gas- en elektrische kookplaten, maar er staat een gigantische waterpan op een houtskoolvuur immers alle drinkwater moet worden gekookt.

Zoals voor een hutje een vuurtje brandt, zo brandt voor deze grote hut een groot vuur. Het is allemaal net ietsje meer Afrika: De vloer is een klein beetje minder griezelig schoon, de douche en WC gemeenschappelijk en net ietsje primitiever zonder onaangenaam te worden "Baida ya kutumia choo, waka ndoo ya maji kusaida choo, asanta" oftewel na gebruik s.

Dit, dames en heren, is het helemaal. Behalve dan dat bidden. God, daar ben ik voor. Ik weet nog, als student geloofde ik nergens in. Later heb ik ontdekt dat je gewoon overal in moet geloven: God, Sinterklaas, het huwelijk, de waarheid, het ecologisch evenwicht, de opwarming der aarde noem maar op. Wat God betreft, ik voel zelfs met zekerheid dat Hij best kan velen dat ik dit zo zeg, tenslotte ik vind het echt en dat heeft Hij dan toch zo gewild nietwaar, Hij heeft alle soorten gelovigen en ongelovigen zo geschapen als zij zijn, dus mij ook, waar ik ook moet worden ingedeeld..

Maar gottegottegot dat gedoe in die kerkdiensten, daar is voor mij niet door te komen. Waarom kruipt de tijd daar zo? Het onlustgevoel is verwant aan wat mij bekruipt bij een commissievergadering aan mijn universiteit, bijvoorbeeld over de vraag of haar naam wel goed is en geen verandering behoeft, waar ik dan niets zeg, maar ongeduldig wacht tot iedereen zijn zegje heeft gezegd en ik weer naar buiten mag, frisse lucht, en stiekem besluit het boeltje voor mezelf in het vervolg maar de Alva Universiteit te noemen.

Maar waar het hem precies in zit moet ik nog uitzoeken. Gisterenavond tegen zonsondergang kwam ik aan. Ik vertelde Paul dat ik nog gauw de Wanyangeheuvel op wilde vanwaar hier de zon in het meer zinkt. Dat kon ik toch morgen ook nog, het is zo mis, ga douchen. Uit beleefdheid laat ik mijn ontmoeting met God dus vandaag maar varen. We moeten naar de mis. Nou, daar zit je dan weer. Dan de beker, wijn er in, het bakje ouwelen er naast, optillen neerzetten, nog even wat zeggen, optillen neerzetten, nog even wat voorlezen, optillen neerzetten, nog zeggen en dan eten we lichaam van de Heer.

O ja, als het bloed van de Heer wordt ingeschonken en zijn vlees opgediend, wordt een bandje opgezet met een Afrikaans klinkend liedje waar net de meest sprankelende syncopen uit zijn verwijderd.

Dat is duidelijk iets waar belangrijke heren over gaan. In die liedboekjes die ze gebruiken staat "Nihil Obstat" geen bezwaar en dan de naam van een hoge Roomse functionaris, met daaronder: Daar is het verband met de Alva Universiteit! Enfin, die Roomse mannen zien een kerkdienst, net als het celibaat en de monogamie, duidelijk als abstinentie ter bevordering van de Godsvrucht. En abstinentie ligt niet in mijn aard. Zo heeft de Here mij niet geschapen, maar Paul duidelijk wel.

Zolang Paul zijn witte pak draagt klinkt zijn stem of hij zojuist zijn moeder verloren heeft. Gelukkig komt "mijn Paul" excuseer daarna gewoon weer uit dat pak tevoorschijn en douwt hij mij bij het eten met een knipoog een straffe groene peper op het bord. Had die een uurtje eerder genomen, denk ik bij mezelf, maar dat is natuurlijk een helemaal foute gedachte.

Er was daar overigens tilapia vissekopsoep met de kop er nog in en ik hoor Mamadeo het nog rijmen in april: Een vettere hap heb ik zelden genomen. De lens zelf is bij het koken een hard stukje geworden.

Dat spuug je weer uit. De confrontatie met het vet deed mij waarschijnlijk vergeten op de smaak te letten want louter vet was wat ik proefde. Onmiddellijk voelde mijn maag aan als van grote importantie. Er was nog een oog. De vraag was of ik dat nog op kon. Ik waagde het erop. Yes, the eyes are nice, overtuig ik mezelf, maar ik weet niet zeker of ik ze zou bestellen als ze naast andere dingen op een kaart zouden staan. Hiermee was mijn maag meer dan volledig bezet zodat ik tot mijn lichte schaamte als enige een halfvol bord in de keuken inleverde.

En dan nu de grootste verrassing tot nu toe. Ik voelde hem al een beetje aankomen door diverse dingen die ik zag. Nu stond ik met de jongens in de keuken te praten en zag hoe zij geroutineerd een voortreffelijke grote maaltijd in elkaar draaiden.

Nou als je zes bent help je je vader en moeder al mee met koken. Jongens net als meisjes? Jongens net als meisjes. Dus mannen kunnen koken? Toch niet zo goed als de vrouwen?

Even goed als de vrouwen. Maar wij in Europa leren dat de vrouwen hier alles doen, luiers verwisselen, op het land werken koken en sparen voor het schoolgeld en de dokter terwijl de mannen zich zitten te bedrinken? Niet bij ons thuis. Mannen even vaak als vrouwen. Kunnen jullie luiers verwisselen? Ja hoor, dat doe je vanaf dat je zeven bent met je broertjes en zusjes.

Daar moet je ook vaak op passen. Wie kookt als de man en de vrouw allebei thuis zijn? Dan vaker de vrouw en de man past dan op de kinderen. Maar de vrouw kan ziek zijn of moe en dan kookt de man. Nu moeten we, voel ik, wel even oppassen met dit verhaal. Hier zijn natuurlijk gesprekken over geweest. Maar wat zie ik met eigen ogen: En dat konden ze al, zeggen ze, toen ze hier kwamen en dat geloof ik alvast.

Ze gaan man of vrouw worden, welk van de twee is bekend. Nu zijn ze "kind" en niet zozeer jongetje of meisje. Dat van die luie dronken mannen hoor ik te vaak om onwaar te kunnen zijn. En vrouwen zitten echt niet op de fiets, mannen wel. Mannen dragen echt geen water, vrouwen, jongetjes en meisjes wel. En dat vrouwen de schoolgeldspaarders zijn, en niet alleen beloven te betalen, zoals mannen, maar vroeg of laat ook echt met het geld aankomen hoor ik ook van te veel kanten die het weten kunnen, zoals nu bijvoorbeeld weer die Amerikaanse mevrouw hier aan tafel die de schoolgeldkas beheert.

Paul deed gisterenavond de mis bij de zusters van de Holy Cross, een eindje verderop. Brother Allen ging mee, ze zouden blijven eten en of ik mee wilde. De zusters hebben toen het weer een beetje veilig was vijf jaar geleden de bisschop een wat afgelegen plekje gevraagd voor hun Sister Formation House. Ik ga ervan uit dat dat is omdat een incidenteel tot zonde verblinde zuster tot meer problemen kan leiden dat een dito kandidaat priester. Hoe dan ook, het resultaat liegt er niet om.

Daar ergens beneden loopt nog de spoorlijn en de weg, maar daar zie en hoor je absoluut niets van, je waant je in de pure natuur en kijkt het meer over met zijn eilandjes en in de verte vervagende kustlijnen. Zo groot als Ierland, mijmer ik en herinner mij het verhaal dat  de Noordelijke helft van het Victoriameer op een gegeven moment nog door in totaal nog twee schepen bevaren werd. Die kregen toen midden op het meer een aanvaring en raakten zwaar beschadigd. Aan de Oostzijde verschijnt bij aankomst boven de heuvels een heldere volledige regenboog.

Voor ik voor de verleiding bezwijk mijn frustratie van gisteren lucht te geven door te zeggen dat God hier toch geen kerk nodig heeft, roept een pikzwarte zuster dat dit toch ook een eucharistie is. Ze weten het wel hoor. God-groeten niet op internet ]. Bij de begroetingsomarming pletten de zusters elkaars boezems en schurken de wangen wat tegen elkaar.

Ik ga ervan uit dat het niet de bedoeling is dat ik ook zo begin maar een der zwarte zusters grijpt mij toch maar stevig beet. Jammer dat het bijna de laatste is, anders had ik mijn strategie zeker eerder gewijzigd. Te laat en jaloers zie ik nu dat de Holy Cross heren het er ook heerlijk van nemen. Zwarte zuster Angelica , over wie ik het meeste spijt heb, complimenteert mij gelukkig nog met mijn mooie overhemd stof gekocht in Jinja en voelt even de stof.

Nu wordt broodschaal en beker doorgegeven met de fluisterende mededeling "body of Christ" en breekt lichte paniek bij mij uit als ik de laatste blijk. Het lijkt redelijk goed geschoten, hij zegt thank you alsof ik hem juist heb gecondoleerd met het overlijden van zijn moeder, neemt alle restjes in, gaat aan de afwas en klaar is Kees.

Bij het verlaten van de zaal slaat de power cut toe. Dames snellen zeer bezorgd toe om mij in het pikkedonker tactiel over de af- en opstapjes te begeleiden. Ik stel mij natuurlijk zo hulpeloos mogelijk op want je moet je medemens in de gelegenheid stellen in stilte goed te doen. Vijf zusters staan reeds vanaf Door de Arabieren is de plof in Oost Afrika terechtgekomen, werd mij uitgelegd.

Er is goede Franse witte wijn. De eetzaal, drie grote ronde tafels en een luie zithoek voor tien, zag er al reuze gezellig en helemaal niet als zaal uit maar nu de grote stormlantaarns mooi blauw en groen geschilderd worden aangestoken breekt kerstmis uit.

Als alles via het doorgeefluik is uitgestald komen de kooksters onder applaus gevijven de keuken uit en buigen onder luid gelach diep, hand in hand, als acteurs na hun voorstelling. Wij krijgen les in het hoe en wat en later aan tafel blijkt dat "chopping" het meeste werk was: Waarom ik niet eens langskwam, vraagt de mooie zuster Angelica. Er waren twee Nederlandse dokters en een dito broeder die bezoek ook zeer zouden waarderen.

Appelmoes , appelmoes, appelmoes, bingo, kling kling kling, jackpot. Ja zo is het. Dus de volwassen man kan alles wat de volwassen vrouw kan en precies even goed als de vrouw? Doet hij het ook? Als het nodig is meestal wel. Wie het dan nog niet doet is werkschuw. Hij kan alles, heeft alles vaak genoeg gedaan en weet precies hoe het moet. Wat gebeurt er dan toch als de jongen man wordt en een vrouw krijgt?

Veel mannen gaan dan drinken met hun vrienden, geven teveel geld uit en de vrouw moet voor zichzelf en de kinderen zorgen. Het raadsel blijft, maar raakt vaster omlijnd: Dan zouden zij het ook sneller dan wij moeten kunnen oplossen. Of neem ik ergens hier een verkeerde afslag? Bij het afscheid houdt Angelica mijn hand lang vast, herhaalt haar uitnodiging met schokjes in mijn hand knijpend. Barbara, de lieve Amerikaanse mevrouw die lesgeeft, heeft niet meer dan enkele uurtjes vrij per dag om alles in haar hoofd weer wat te ordenen.

Ze hoopt maar dat haar vrienden de brieven bewaren, zegt ze. Kan ze nog eens wat nalezen. Ik, bijvoorbeeld, ben helemaal weg van deze grote hut met het grote vuur, al is het gebrek aan isoleringsgelegenheid stiekem toch wel wat beklemmend.

En dat terwijl ik mijn eigen kamer heb, met deur, zeer on-Afrikaans. Nooit alleen zijn, het is onvoorstelbaar. Nooit een enkele "eigen" gedachte hebben. Nee, "ik" heb geen voorstelling, die hebben "wij".

Precies datgene wat mij hier aantrekt houd ik door mijn geschrijf verre van mij. Ik vecht voor mijn reflectie, voor mijn voorstelling, voor mijzelf.

Dat zal ik een Afrikaan niet makkelijk uit kunnen leggen: De verdediging van iets dat zij niet hebben en niet missen. Waar zij het op hun beurt misschien wel heel benauwd van zouden krijgen. Waar zij misschien wel uitgekookte verdedigingsmechanismen tegen hebben. Het "ik", een kwade geest? Waar of niet, er zit best wat in. Alleen, moet ik als verslaafde op mijn leeftijd nog wel de ambitie hebben mij eraan te ontworstelen? Voorlopig geschiedt het omgekeerde: Ik had nieuwe badslippers moeten kopen.

De wreefband blijkt uit drie verschillende laagjes te bestaan die nu afzonderlijk in vrijwel losgescheurde toestand rondwapperen. In Jinja aangekomen stuurt mijn horlogestaafjeskameraad mij er mee naar een jongen die een eindje verderop op de stoep achter een kastje zit. Ik moet zeventig cent betalen, vooruit want er moeten boodschappen voor mij worden gedaan. Na het beloofde half uur is het nog niet gerepareerd. Mijn vriend wil al gaan manen maar ik heb meer te doen en zeg hem geen druk te zetten.

Aan het eind van de middag zijn de zolen van de badslippers doorgestikt met drie nieuwe banden die overigens onzichtbaar zijn omdat zij laag voor laag met de oude banden verlijmd zijn. Het effect op mij is ook deze keer weer hetzelfde: Dit zijn mijn slippers.

Als er brand uitbreekt red ik eerst mijn slippers en mijn paraplu. Aan het ontbijt in de grote hut met het grote vuur stel ik weer mijn vraag: Zij blijven gewoon water dragen. Mannen zijn tot die leeftijd gelijk maar gaan dan op de fiets waar een vrouw meestal niet op komt en ze gaan bier drinken, vaak te veel en doen vaak niets meer.

Gisterenavond werd geopperd dat dit komt omdat de man nu verantwoordelijk is maar daar begreep ik natuurlijk niets van. Dat kon het niet zijn. Maar vandaag aan het ontbijt bleek dat dit het wel is: Zij lossen de problemen van de gemeenschap op. Daar wordt op de ene plek bij gedronken en op de andere plek wordt op de goede afloop gedronken. Bij ons in Europa zijn de notoire drinkebroers veelal outcasts die vaak niet eens een vrouw hebben.

Hier zijn het de leiders van het dorp. Heeft een vrouw een probleem dan kan ze het via haar man bij het "local brew" gebruikende college van burgemeester en wethouders inbrengen of naar andere vrouwen gaan om te overleggen wat iedereen tegen de eigen man zal zeggen en hoe zodat de zaak daar bij de mannen goed afloopt. Soms is er een probleem waarbij een vrouw gehoord wordt.

Maar besloten wordt er door de mannen. Een man die fout zit krijgt als boete vaak een rondje voor de zaak. Zo gaat het schoolgeld voor de kinderen ter kroege. Plechtig leiderschap is een grote liefhebberij hier. In de supermarkt zit er eentje helemaal niets te doen met een bril met vensterglazen van 0 dioptrie en een bordje voor zich met de woorden "Mr Manager". De kerkeraad van het dorp komt bijeen. De voorzitter komt met een enorme tafel op zijn hoofd de berg op klimmen en zet zich met bril!

Het doet allemaal erg denken aan sommige dingen die ik thuis in Nederland aan de Alva Universiteit meemaak, vooral dit: Museveni spant zich geweldig in om vrouwen in het parlement en in bestuurlijke functies te krijgen. Zijn persvrije TV toont elk journaal meer besturende vrouwen dan mannen terwijl dat toch nog een zeer kleine minderheid moet zijn. Want die vrouwen kunnen alles, weten alles, doen alles, voeren vaak handig indirect bestuur via hun mannen en die van hun vriendinnen, het enige dat hun cultuur hen ontzegt is de bevoegdheid.

Hier in Afrika hoef je alleen maar de sekse-etiketten van de voorhoofden te scheuren. Daaronder tref je mensen die tot hun volwassenheid, dus tot ze alle, echt alle noodzakelijke vaardigheden in het leven hebben verworven gelijk behandeld zijn. Kom daar in Europa eens om. Ik had ze dubbel van het lachen toen ik vertelde hoe ik op mijn achttiende uit een boek aardappels leerde koken.

En toen ik vertelde hoe mijn Opa, door mijn Oma gevraagd even te kijken hoever de melk was, zijn opdracht uitvoerde en weer ging zitten er was immers niet om rapportage gevraagd en desgevraagd zei: Waarbij aangetekend moet worden dat het nog knap van hem was dat hij de keuken had gevonden waar de melk aan het overkoken was.

Die Europese mannen hebben dringend ontwikkelingshulp nodig, daarover is iedereen het hier eens. Hoe blijven die mannen leven als hun vrouw sterft?

Door hun geld zeker. Dan heb je meteen een nieuwe vrouw. Het gebed bij de Holy Cross heeft lange stiltes waarin mijn aandacht vanzelf uitgaat naar de binnendrijvende geluiden. Als hij eenmaal begonnen is krijgt hij er zin in en houdt niet gauw meer op.

Die begint als een zatte carnavalsgast te rammelen als een aanlopende wekker en is meteen buiten adem. Piet braadt soms wel eens een van zijn duiven. Daar begin ik toch moeite mee te krijgen want deze beesten lijken geschapen naar Gods beeld. Anders word ik, ach, gek wil ik niet zeggen, laten we zeggen: Tsja, door de vergelijking met de grote hut met het grote vuur wordt de toestand op Mill Hill mij toch wel duidelijker. Als ik naar de studenten ga die aan de overkant van het middenpleintje aan het wassen, schaken en praten zijn valt er eerst een licht gegeneerde stilte alvorens nieuwe gespreksonderwerpen worden gevonden.

Ik word wel meer als deelgenoot beschouwd dan de missionarissen, maar ook met mij blijft het kennelijk een beetje oppassen. Sporten en grappen maken gaat nog het beste. Ze treden primair als groep met mij in contact en een zeker geen raad weten met de situatie kan ik nu duidelijk bespeuren.

Welke formator gaat nu hier staan? Die horen toch aan de overkant? Nou ja ik ben tenslotte ook geen formator en ze willen allemaal een trekje van mijn sigaar, het eerste in hun leven. Het bij onraad de groep opzoeken is ook een mooi contrast met mijn fundamenteel instinctief gedrag: Hetzelfde effect als wanneer ik bij de studenten binnenkom merk je ook als Pierre bij de formators binnenkomt.

De superieur formators bij studenten, Pierre bij formators is hier geen persoon bij wie je onvoorwaardelijk veilig bent doch ook geen persoon waarvan verwacht wordt dat hij veel in de gaten heeft. De superieur wil een spel en wij zijn niks te beroerd om dat netjes te spelen. Het contact is in het begin op afstand. In april had ik nog wel een goed gesprek met een groepje formators, vooral als Pierre er niet bij was.

Nu moet je ze echt allemaal apart hebben, samen praten ze alleen over wat neutrale onderwerpen en kijken televisie. Pierre is de architect. Figuurlijk van deze sociale structuur en letterlijk van de indeling van de compound die daar bij hoort. De studenten nemen het ietsje korter, maar houden ook op veilige afstand halt. Tot ze onder elkaar zijn. En daar ben ik een lastig geval. Zijn wij nu wel of niet onder elkaar als Bert er bij is? Zo was ik eens tijdens de avonddienst achter de watertank bovenop de compound muur geklommen om naar het meer te kijken toen ze bij zonsondergang de kerk uitkwamen naar de eetzaal.

Vincent zag mij toch. Met je sigaar aan? Ik heb de sigaar eerst neergelegd. Wat heb je gebeden? Dat de sigaar aan zou blijven. Hij kijkt wat bezorgd. Er viel iets van hem af. Het is een zegen om in stilte zulk mooi werk voor de Heer te mogen doen. Op de fiets richting Oost: Holy Cross, Bugembe, half uur fietsen. Men vermoedde zijn hut in Wanyange, dichtbij het Holy Cross sister formation house waar ik het Goddelijke uitzicht nog moest videoen. Niemand blijkt hem daar te kennen, van welke stam is hij, weet ik niet, misschien verderop, welk advies ik volg tot verderop mij te ver wordt.

Die Holy Cross compound is sindsdien voor onbepaalde tijd legerkwartier want de rebellen durfden Angelica niet aan te vallen omdat zij wijd rondom de struiken had gerooid en het gras gemaaid. No place to hide. Niet dat zij een geweer had, maar zoiets wil er bij rebellen niet in natuurlijk. Nu zijn er geweren en het gras blijft kort. Angelica is naar de stad verhuisd. Ze is later daar nog spullen wezen halen. Daarover hadden niet de rebellen maar de dorpsbewoners zich inmiddels ontfermd.

Nou ja soms gaat de ontwikkelingshulp wat vlotter dan gepland. Daarna de prachtige grote tentvormige Anglicaanse "Church of Uganda" kathedraal op de uitloper van de heuvel bij het Victoriameer gevideoot. Alleen van afstand prachtig want van luciferhouten sponningen en lijsten voorzien waardoor matig tot vrij krachtig vermolmd en zo sterk riekend naar bouwfraude dat twee van de gigantische driehoekige aluminiumframes die de ramen in de bovenste helft van de tent bevatten er al compleet uitgewaaid zijn.

Binnen op het centrale podium liggen zware stenen op de metalen bloembakhouders omdat die anders nog wel eens tijdens de dienst willen omwaaien bergtop! Het orgel schijnt nog te werken. In een lichte bries vindt een kerkeraadvergadering plaats. Het is echt heel groot, de discussianten zitten ver en ik hoor niets. Een jonge vrouw komt naar mij toe en ik vraag haar toestemming om te videoen. Ja het is een bende. Ze hebben er net een corrupte bisschop uitgekregen die overigens zijn ontslag nog aanvecht.

Er was veel, erg veel geld nodig. De administratie van de kerk moest hier naar toe verhuizen. Spreiding was niet goed. Over de kathedraal zelf, toch minimaal een miljoen of tien achterstallig onderhoud in Nederland, deel dat door vijf en dan is het in Uganda nog vrijwel prohibitief, wordt niet eens gesproken. Of ze mijn adres mag, ze komt wel eens in Parijs.

Het klopt want ze beschrijft perfect de Franse xenofobie. Fransen moeten hun bek houden en eten koken, we zijn het eens. Ze heet, schrijft ze op Miss Margaret J. Zachte lieve ogen, niet verbitterd. Zingt in het koor. Kwamen de jongens in het weekend dat kost twee euro heen, twee euro terug? Zelden of even, dag mam en dan weer weg. Stuurde zij geld toen ze gingen studeren? Zullen zij geld sturen als ze over hebben? Kende zij Tjiria Moses, alias Monday? Wij hebben hier een vioolspeler. Zaterdag is er een traditioneel festival, als je er heen wilt kan ik je er wel brengen.

Neem je dochter mee als je wilt, ik betaal de reis. Ze zal zien wat dier programma is. Dat had me twee weken geleden niet moeten gebeuren. Had ik niet geweten wat te doen. Nu moet ik wel even ergens vragen wat zij van mij verwacht.

Zodat ik in ieder geval niet voor onverwachte problemen kom. Als ik plots de bosjes in kan worden getrokken kan ik beter wel weten of de handen naar mijn portemonnee of naar mijn kruis gaan. Jammer dat Piet er niet is. De dominee , eerder met Kollman bezocht, roept vanonder de boom op de bergtop bij zijn woning naar mijn gids Miss Margaret dat ik na afloop van de rondleiding moet komen. Ik zet mij naast hem. Ik zal het onderzoeken. Mooi, hij zal mij zijn kaart geven. Hij wijst op de draden, die zijn er wel maar ze zijn afgesloten, er is geen geld meer voor.

Ja wij houden in Uganda erg veel van God maar we zijn nog onderontwikkeld, moet ik begrijpen, zelfs honderd dollar is al heel veel voor ons. Voor mij ook, zeg ik. Nou, vijftig dollar is voor hun ook al heel veel of bijvoorbeeld twintig dollar in de maand. En als ik dan niets voor hem heb, dan misschien voor zijn zoon, die wil gaan studeren.

Hoe oud is die? De dominee denkt erg lang na, alsof hij de kosten van de reparatie van zijn kerk aan het schatten is. Mij wordt een foto van zoonlief getoond. Ik zal er over nadenken. En wat denkt de professor, als hij nagedacht heeft, wat zal het resultaat zijn van zijn denken? Nou, zegt de professor, als hij dat wist, en hier liet ik een pauze vallen om de spanning wat te verhogen zou hij niet meer na hoeven te denken! De dominee barst uit in een bulderende lachen schudt de hand van de professor, die nu helaas naar de lunch moet en erg zijn best moet doen niet met hoofdschudden te beginnen voor hij uit het zicht is en er daarna even geen tijd voor heeft omdat de remmen van zijn ultrazware transportfiets bij dit hellingspercentage boven een kritieke snelheid absoluut geen enkel soelaas blijken te bieden.

De orde kan op een wat horizontaler gedeelte worden hersteld waarna lunch op de weg terug bij de Kollman brothers, ik doel op de grote hut met het grote vuur ervoor.

Dat hakt er bijna net zo hard in als je hosties. Het flapt er bij me uit voor ik het weet. Geschrokken wacht ik het resultaat af. Ja wij vertrouwen erg op de ziel hier, is het antwoord. Op weg terug schoot ik vlakbij huis de lagere school aan om te vragen wanneer ze weer zo prachtig zouden gaan zingen en trommelen als laatst. Nou dan kon geregeld worden, zei de bovenmeester Moses in een smetteloos wit overhemd ik ga iedereen hier Moses noemen, een populaire naam omdat je nog geen kleur bekent tussen de diverse uit het Noorden aangewaaide religies.

Ik krijg vrijdag om twee uur aubade. Ik moet een cadeautje voor de school verzinnen. Donderdag ga ik naar Kamuli om de brassband te horen die Wijnand ooit heeft opgericht.

Nu begin ik waarachtig mijn eigen agenda vol te plannen. Ach het zal wel niet allemaal goed gaan, maar dan beleven we gewoon iets anders. Pierre komt bij me binnen. Twee programmafiles blijken hem te ontbreken. Hij zijgt op mijn bed en laat zijn vermoeidheid de vrije loop. Altijd kapot tegen het eind van het semester, een paar jaar geleden met maagproblemen naar het ziekenhuis en daar voor vier dagen opgesloten om te voorkomen dat hij weer aan het werk ging. Ik heb nogal wat notities gemaakt op allerlei papiertjes die nog uitgeschreven moeten worden, steeds geen tijd: Deze bleven echter in de Franstalige hoofdstad hangen waar de president er meer kiezers mee dacht te kunnen binden.

Dit is opgelost door bij de volgende zending het materiaal reeds in Nederland te beschilderen met de tekst: Ik had het al eens eerder gehoord. Afrikaanse religie bestaat niet. Religie is een Europees idee. In Europa heb je bijvoorbeeld religie en politiek. In de Afrikaanse traditie is dat allemaal hetzelfde. Alles is politiek, alles is religie. Deze woorden hebben hier dus geen nut.

Kanyike geeft "African Traditional Religion", begint dus te zeggen dat dat niet bestaat en geeft vervolgens empirische antropologie: Ja en dan blijken overleden voorouders en tal van geesten actief aan het maatschappelijk gebeuren deel te nemen.

Eerlijk gezegd lijkt mij "geest" gewoon een glasheldere Afrikaanse theoretische term en denk ik dat zij zouden zeggen dat wij net zo goed geesten hebben. Een geest is iets dat mensen in opwinding brengt. Europese geesten zijn bijvoorbeeld: Zou Diana nu een geest zijn? De Griekse godin zeker, maar de prinses? Die ook, denk ik. Doet ze nog mee? Ik denk het wel. Zo achterlijk zijn hier ze echt niet hoor. Over Prinses Diana, die toch echt morsdood schijnt te zijn, staat hier nog bijna elke dag nieuws in de krant en ze hebben een Diana postzegel.

Geesten zijn de extensies van namen van subjecten zoals "Diana" die bekend staan als symbool van iets en van abstracte begrippen met een negatieve ziekte of positieve rechtvaardigheid morele of emotionele connotatie. Als we dat even afspreken kunnen Afrikanen en Europeanen volgens mij zonder misverstanden met elkaar praten.

Ik ben hier maar een paar uur rijden van Rwanda. Ze leven in symbiose en verruilen hun producten. Veehouders hebben hier geen weilanden zoals bij ons. Ze lopen mee met hun vee of hun vee loopt mee met hen of iets ertussenin.

Akkers zijn ook niet duidelijk omgeven met sloten of hekken en worden vaak nauwelijks geploegd voor het zaaien. Dus die vallen vaak nauwelijks op. Dat krijg je als mensen een vast adres hebben waar je ze kunt bereiken. Schieten en rondzwaaien met kapmessen kunnen ze echter allemaal. Althans, tot zover broeder Jos.

Zij pasten zich aan aan de omgeving en gingen Hutu-taal spreken. Ondanks het ontbreken van GSM hadden ze de touwtjes in handen, ze trokken ook al lang niet meer rond. Ze weidden hun vee in de omtrek van hun boerderij. Die hebben er dus niets mee te maken. Dan de Encyclopedia Britannica. Die geeft pater Piet weer gelijk: Bantus zijn middelbruin, middelgroot, van oorsprong jagers-verzamelaars, later landbouwers geworden. Ze hebben platte neuzen en ronde hoofden.

Ze komen uit midden Afrika en zijn naar het Oosten getrokken en rond het Victoriameer gaan ploegen, in wat nu Uganda, Kenya, Tanzania, Rwanda en Burundi heet. Uit het Noorden kwamen de "Nilotics", zwartbruin, lang, breed, veehouders en krijgers. Lichamelijk sterker dan Bantus. In Rwanda liep een relatief klein aantal potige lange pikzwarte Tutsi-Nilotics over de bruine Hutu-Bantus heen.

Die werden niet weggejaagd. De relatief weinige Nilotische veehouders hebben lang niet al het land nodig en eten graag mee met de oogst van de Bantu-landbouw. Er ontstaat een kastensysteem zoals in India, met de Bantus als tweede kaste. De Tutsis moesten wel de taal der Hutus leren want die bleven in een te groot overtal om het omgekeerde af te kunnen dwingen. En om iemand te kunnen onderdrukken moet je er nu eenmaal mee kunnen praten. Daar moet je met de oude Franken over praten.

Die weten er alles van, want dat waren Germaanse veehouders die net als de Tutsis een volk van landbouwers onderwierpen. Toen de Franken in de vijfde eeuw "Frankrijk" binnentrokken, werd "Frankrijk" bewoond door krom Latijn sprekende Kelten. De Franken spraken nog hun eigen taal: Dat konden ze daar toen, net als de Tutsis, niet volhouden als ze tenminste de baas wilden gaan spelen.

Daarom hebben ze zich de daar toen gesproken regeringstaal, Steenkolenlatijn met een Keltisch accent, aan laten leren. Clovis die eigenlijk Klauviech heette moest om "Frankrijk" te kunnen uitbuiten praktisch denken en dus de echte oorspronkelijke Duitse Francofonie opgeven voor een Keltisch-Latijnse "Francofonie". Dan toch nog even verder in de History of East Africa. Nee, Tutsis waren wel pikzwart maar geen Nilotics, vinden die weer.

Het verschil tussen de Franken van Clovis en deze Tutsis is dat de Franken wild in het rond neukten zonder op de stam te letten, zodat het Franse volk uiteindelijk een gladde roux geworden is, terwijl de Tutsis in eigen stam bleven trouwen.

De Tutsi die in eigen stam kansloos was voor een goed huwelijk ging natuurlijk wel achter de Hutu-meisjes aan, dus in de marges was er wat vermenging. Maar dat was onvoldoende om het probleem "op zijn Frans" op te lossen. Het werd wat India-achtig. Dan Kapuscinski, een Poolse journalist in zijn boek Ebbenhout: Die ene stam heeft nog een derde kaste: De Tutsu's waren wel de veehouders, maar geen nomaden. Gezeur over integratie is slecht voor het internationale bedrijfsleven. Dat het CDA ineens de multiculturele samenleving uitstekend dreigt te vinden, en integratie een groot succes, heeft heel een andere achtergrond.

Martin Sommer legde dat vandaag onvolprezen uit in de Volkskrant. Er is nooit een probleem geweest met integratie, we moeten iedereen gewoon gelijk behandelen, er moet meer confessioneel onderwijs komen en Theo van Gogh is niet dood. En er stond vandaag ook een mooi stuk in de krant van een ex-moslim die er zijn soortgenoten voor waarschuwt niet uit een oogpunt van groepsconformiteit toch maar hun mannelijke kinderen te laten besnijden.

Er wordt ten gunste van jongensbesnijdenis een onnoemelijke hoeveelheid onzin te berde gebracht, maar de essentie is, net als bij clitorodectomie op meisjes: Dat die sexuele verminking kinderen wordt aangedaan getuigt van een onnoemelijke wreedheid.

Nergens beter zag ik het nut van de niet-besneden penis weergegeven als in dit filmpje. Bij besnijdenis wordt de 'voorhuid' verwijderd. Hoewel de hele voorhuid bij de coïtus een belangrijke functie heeft, is in zekere zin daarvan de 'achterhuid' — het lipje waarmee de voorhuid vastzit aan de rest, ook wel 'toompje' genoemd — het meest essentieel, omdat zich daar de meeste zenuwuiteinden bevinden.

En als het je te lang duurt, spoel door naar Zeg Dame, ik zit hier niet in een of ander schoolklasje waar ik allerlei vragen ga beantwoorden.

Ik heb alleen mijn mening gegeven over het bij voorbaat uitsluiten van een partij en het zal mij verder worst wezen of iemand ermee eens is of niet. Als een partij bij voorbaat door de overige partijen wordt uitgesloten dan komt het er in feite op neer dat de overige partijen de stem op die partij niet willen erkennen. Je ontneemt daarmee die kiezers nog net niet het stemrecht vind ik.

Het maakt voor mij niet uit om welke partij het gaat. Als jij hierover een andere mening hebt dan vind ik dat ook prima.

Het zijn moeilijke tijden voor de twee eens zo grote machtspartijen. De kiezer heeft inmiddels zoveel vlees van hun botten geschraapt, dat een slager hiermee moeiteloos een halfjaar reclame kan maken. Diep treurig en volkomen onterecht volgens de opperhoofden van deze partijen, omdat deze partijen die zoveel voor het land betekent hebben, best beloond hadden mogen worden. Tsja, wanbeleid belonen, klinkt wel erg als preken voor eigen parochie.

Synchroon aan elkaar zijn de analyses en de adviezen van beide partijen om zich niet teveel te storen aan de geblondeerde Geert en buutreedner Emiel, die ze in hun zelfgenoegzame arrogantie nog steeds zien als een voorbijgaand fenomeen. Nederland is bezig hun begrafenis voor te bereiden, liever geen bloemen de rouwkaarten liggen al klaar voor de twee partijen die ooit meer dan 50 zetels vergaarden, maar beide partijen weigeren halsstarrig om van de beademing afgesloten te worden.

Zou euthanasie dan toch de beste oplossing zijn? Dat was subliem als je terugkijkt naar de zaken die hij allemaal NIET gedaan heeft voor Amsterdam, maar wel voor zijn discipelen. Hoe hij ook zijn best doet, hij raakt zijn imago van wereldvreemde nitwit niet kwijt, nu niet en over een aantal jaren niet.

Deze mechanische ambtenaar is geen Comeback-Kid en had allang het bos ingestuurd moeten worden, wil de PvdA geen margepartij worden. Het CDA heeft weer een ander probleem, dat is de communicatie naar de evt. Wie of wat is het CDA? De ietwat corpulente minister die ons met veel bla bla nog verder de eurocrisis in rommelt?

De op een zijspoor gerangeerde Maxime Verhagen? De grijze muis Sybrand van Haersma Buma. Tim had er het in het er net in het NOS-journaal over dat "het allemaal de schuld van het staatsjournaal" was.

Het is een patroon. Wilders reageert niet op kwesties die hem niet goed uitkomen. Bij lastige vragen geeft hij niet thuis. Een boodschap die zij nota bene aan het adres van Wilders richtte. Deze, met interessante links, is ook skerp: Een dagje ouderwets 'Haags' ontkennen met Bleker en Wilders.

Onze bron heet Hero Brinkman, volgens de stijllozen tenminste. Ja, hij zal wel flauw zijn van het bedelen om een jeugdcluppie. Gelukkig ben ik niet meer de enige die signaleert dat Rutte voortdurend naar nixxx lacht: D Vandaag had ie oa lol om de Hedwigepolder. Van de week werd overigens nog geconstateerd door Opstelten volgens mij dat zijn overdreven optimisme misplaats was. Afgelopen vrijdag werd in Limburg Cor Bosman uit de PVV-fractie gezet, nadat uitlekte dat hij in een interne mail een jaar geleden racistisch getinte beledigingen aan een PvdA-politicus had opgetekend.

Een jaar lang bij iedereen bekend en niemand doet of zegt er wat over…. Waarom is Geert niet gevraagd waarom hij er nixxx mee deed?

Dan maar eens mijn prominente plaats aan het hoofd van de bar innemen en die schertsvertoning aanschouwen.: Wat een geprikkelde reactie, Assie. Ik kom — jouw stellingname doordenkend — tot die vragen, die volgens mij relevant zijn in de discussie die je aansnijdt.

Je hebt je mening toch gegeven om een discussie aan te gaan? Dan snap ik niet waarom je je er zo makkelijk vanaf maakt met de opmerking dat het je worst is of iemand het met je eens is of niet.

Dat is niet erg uitnodigend om op jouw opvattingen te reageren. Voor de gelegenheid eens met de vader van Maril? In plaats daarvan ondermijnt zij juist het Europese vermogen om druk te kunnen uitoefenen. Nederland houdt zich niet aan zijn afspraken betreffende de Hedwigepolder! Schreeuwende KOPletters in de links georiënteerde media, die zich vergenoegd in de handen wrijven, over deze?? Natuurlijk ligt er een verdrag uit dat de Hedwigepolder ontpolderd moet worden, maar de echte reden is?

Antwerpen vast te leggen. Uitdiepen die Westerschelde, anders komt het economisch belang van Antwerpen in het gedrang, want de Westerschelde moet zo spoedig mogelijk aangepast worden aan de diepgang van de steeds groter wordende containerschepen. Ik heb me als leek maar eens een beetje verdiept in het hoe en waarom. Vrije toegang tot de Westerschelde voor Antwerpen heeft Nederland nooit ontzegd aan België, dat is en was de essentie van de verdragen.

De hele kwestie heeft als heikel punt dat de ligging van Antwerpen diep in het land zijn beperkingen heeft. Waar Rotterdam kiest voor de Maasvlakte, kiest Vlaanderen niet voor Zeebrugge.

Volg je de letter van het verdrag dan wordt de verdieping van de Westerschelde door België terecht opgeëist. Hieruit vloeit voort de natuurcompensatie die daarmee samengaat. Maar er zit een addertje onder het gras, namelijk de oorzaak en het gevolg. Niet de natuurcompensatie is het probleem, maar de vierde en misschien de vijfde uitdieping die België opeist.

De grote vraag is wordt is of dat nog wel legitiem is naar het idee van vrije doorvaart. Komt er een einde aan? Gechargeerd gezegd, kan Antwerpen voor het jaar eisen dat de Westerschelde tot 40 meter wordt uitgediept als de scheepvaart naar Antwerpen dit vereist?

Is de redelijkheid van dan nog aannemelijk? Uiteindelijk gaat het niet om wat de boomknuffelaars en natuurfanaten beweren maar om de vrees van het economisch belang van Antwerpen om de concurrentie met de havens van Rotterdam, Vlissingen en Terneuzen niet verliezen en door de Olanders op achterstand gezet te worden.

Zodoende dat België nu al een voorschot neemt n. Die gaan echt niet over natuur, maar over wie de rekening zal betalen voor de projecten die Nederland en België nog op willen starten. Dat is wat anders dan wat hier iemand naar voren bracht op het log: Op 26 juni postte "iemand" hier een quote uit het rapport van de links georiënteerde commissie Nijpels dat de moeite van herlezen waard is:.

De commissie concludeert dat de maatregelen voor natuurherstel van het Schelde-estuarium niet zozeer zijn verbonden aan de tweede verruiming. Deze conclusie wordt bevestigd in het contact met de Europese Commissie. De natuurherstelmaatregelen staan vooral in verband met de achteruitgang van het gebied als gevolg van autonome ontwikkelingen en menselijk ingrijpen in het verleden. De natuurherstelmaatregelen hebben tot doel om een gezond estuarien systeem te realiseren. Zeebrugge en Vlissingen zijn een uitstekend alternatief voor de haven van Antwerpen.

In het debat wordt te vaak uit het oog verloren dat binnen de totale logistieke 'deur tot deur'-keten zeevervoer altijd goedkoper en milieuvriendelijker is dan landtransport. Gecombineerd met het grote ladingaanbod in Antwerpen hebben reders en verladers op basis van fundamentele marktmechanismen er alle belang bij Antwerpen aan te lopen. Trouwens, ook voor Zeebrugge zijn omvangrijke baggerwerken nodig, waarvan de kostprijs per ton vervoerde goederen zeer aanzienlijk is.

Vlissingen profiteert, zonder daarvoor een eurocent te moeten betalen, van de baggerwerken op het zeetraject voor de aanloop naar Antwerpen. En dan hebben we het nog niet eens over de waarde van een gegeven woord, over Europese samenwerking en het gezamenlijke strategisch economisch belang van Nederland en België in de havens van Antwerpen en Rotterdam.

En "reductie en angst" vanwege de watersnoodramp? We hebben het toch niet over het afbreken van de Deltawerken? Op welke manier brengt de ontpoldering van de Hedwigepolder de veiligheid van de Zeeuwen in gevaar?

Het is natuurlijk bijzonder gemakkelijk om je achter z. Maar versluierd werd dat in die periode vrijwel uitsluitend is ingepolderd ter faveure van de Antwerpse havenbelangen.

Is het niet daardoor dat bij de aanleg van het Schelde-Rijn kanaal honderden hectare schorren en slikken geruimd zijn? Het water was zodanig zuurstofloos, dat de laatste zeehonden een veilig heenkomen zochten. Maar wie zorgt er nu voor een nog grotere bedreiging van het estuarium: Omdat de zeeschepen een steeds grotere diepgang krijgen, moeten de allergrootste wel eens een uur op de rede van Vlissingen wachten op hoog water.

En aangezien ook in de harde wereld van de internationale rederijen, tijd geld is, eist Antwerpen dat vaargeul moet worden verdiept en verruimd. Wat inmiddels al twee keer gebeurt is. In kwam Antwerpen met de eis van een derde verdieping, want de zeeschepen worden steeds groter en dreigen in nauwe en bochtige Westerschelde vast te lopen. En wat kwam er onmiddellijk bij deze eis: Het zou voor België het overwegen waard zijn, om er eens na te denken of deze oceaanreuzen zover landinwaarts gestuurd moeten worden, en of de derde verdieping wel uitgevoerd moet worden..

Nergens varen de oceaanreuzen nog zo diep landinwaarts door bochtige, nauwe geulen. België heeft een prima voorziening aan de Noordzeekust: Maar ja, vertel dat maar eens aan de Antwerpse havenbaronnen.

Ik hoor de havenbaronnen hier lachen. Nou,nou,nou Dame toch, zo geprikkeld vond ik mijn reactie niet. Ik heb duidelijk proberen te maken hoe je iemand in Nederland bijna het stemrecht kunt ontnemen en zie het nut er niet van in al die vragen te beantwoorden.

Als ik die vragen wel had beantwoord dan hadden we waarschijnlijk weer ergens anders over een eindeloze gekregen. Heerlijk, als je zo in het leven kan staan,nietwaar Dick. Dan moet toch wel op je houten achterhoofd gevallen zijn.

Maar troost je, er is ook een tandpasta voor gevoelige tandjes. Gelukkig zijn er nog veel mensen die geen rol hoeven te spelen in het leven. Geen enkele behoefte aan dat aanstellerige, meelijwekkende gedrag. Je zult maar zo op www staan. Over het alternatief kan ik niet oordelen. Ook daar herken ik me niet in. Zie trouwens niet in wat er mis is met genoemde groepen, die toevallig een andere mening hebben dan mij. Jij ook veel succes in je rol. Tik om de oren. Het allergrootste probleem van links, of progressief, of cosmopolitisch, althans weldenkend Nederland, in elk geval de as Haarlem-Nijmegen, is — nu al acht jaar, sinds Fortuyn, en eigenlijk veel langer — het onvermogen te luisteren, te lezen en te analyseren.

Het is doodzonde, vind ik dan, maar genoemd deel van Nederland, van Roemer tot Pechtold en van Halsema tot Joop. Fransisco van Jeauleau is niet meer in staat te horen wat gezegd wordt en te lezen wat er staat. In Pauw en Witteman werd kort geleden het stukje video getoond waarin Wilders de 'tsunami van islamisering' hekelt. In beeld komt tegelijkertijd een knipsel uit de VK onder de kop 'tsunami van moslims'. Géén van de weldenkende aanwezigen die de tegenstelling opmerkt.

Iedereen mag gelukkig aansprekend vinden wat ie wil VVD-er. Zoveel smaken, zoveel koks. Leugens verkopen ze daar echter niet, dat vind ik nogal belangrijk. Belangrijk aan media en een belangrijke eigenschap van mensen. Die ene schrijver Hal I…. Toen besloot ie eens wat naar Sargasso te sturen…mocht blijven. Was net aan het genieten van Gremdaat oa over iets veel belangrijkers dan politiek…liefde Volg hem, gedurende jaren, wekelijks.

Hij is me geloof ik nog nooit tegengevallen. We konden nog lang, op de site, reageren op zijn aansprekende filmpjes, immer met een positieve inborst. Bent u aan zelf nog aan boord? Ik heb het schip verlaten. Beklim de touwladder, ga terug naar het voordek en coördineer het werk. Ik zal er voor zorgen dat u heel veel problemen krijgt. Ga terug aan boord, verdomme. Ga aan boord en coördineer vandaar de reddingsoperatie.

Weigert u dat te doen? En waarom gaat u niet aan boord? Wilt u als een rat het zinkende schip verlaten, Kapitein? Het is donker en dus wilt u naar huis? Beklim de ladder en ga naar het dek. Wie zijn daar nog meer? De Kok was al meteen vertrokken en heeft het strand al bereikt. Ik wil aan boord gaan, maar.. Eindelijk, daar is de kustwacht! Die wil ons geloof ik wel helpen" En God zag dat het goed was… update: Als ik wist hoe het zou moeten, kon ik het voicemailbericht van Hans van den Bergh wel terugvinden.

Dit voorjaar belde hij me op namens het Republikeins Genootschap. Pierre Vinken had ergens opgevangen dat ik lid zou willen worden. Ik belde terug en zei dat ik hem moest teleurstellen. Peter Elenbaas Als columnist wilde ik nergens lid van worden.

Ik had liever mijn handen vrij om te kunnen schrijven dat ik graag een rondvlucht boven Nederland zou maken in het gezelschap van Máxima. En dat ik het liefst een parachute zou dragen als haar vader ook van de partij zou zijn. Als loyaal lid van het Republikeins Genootschap zou ik het nooit mogen opnemen voor de koningin. Had ze maar geen koningin moeten worden, zouden de republikeinen zeggen. Dan kon Geert Wilders haar ook niet beledigen.

Een paar dagen voordat bekend werd dat de PVV'er Bosman een collega Statenlid had bestempeld als 'een stuk uitgekotst halal vlees van een Turks varken', sloeg Geert Wilders weer eens de hysterische hoofddoekentrom.

De PVV sprak van een 'trieste wanvertoning'. Esthetisch gezien een juiste observatie, maar over de peroxidekop van de carnavaleske leider valt ook genoeg op te merken.

In de nagalm van het opstootje bleek plotseling dat de PVV een jaar lang had geprobeerd de uitspraak van Bosman stil te houden. Wilders was in een vroeg stadium op de hoogte gebracht. Hij had geen actie tegen Bosman ondernomen. Vrijheid van meningsuiting, weet je wel.

Iedereen mag verbaal in andermans brievenbus pissen, alleen koningin Beatrix krijgt een algemeen hoofddoekenverbod opgelegd door de kroonprins van de generaliteitslanden, zelf drager van een carnavalskeppeltje zodra hij de grens met Israel is gepasseerd. Het akkevietje kostte de PVV drie zetels in de peilingen. Ineens houden we allemaal weer van de koningin.

Door het slaken van een zucht zette ze de geblondeerde Venlose praalwagen in de hoek. Het is overigens een slechte winter voor antimonarchisten. Op 21 oktober stierf Hans van den Bergh, op 4 november Pierre Vinken. Als ik Wilders was ging ik snel naar de dokter voor een check-up. Ik heb Job Cohennen nog nooit zien lachen. Zou hij zo'n slecht gebit hebben? Niemand is hier verder geïnteresseerd in het wel en wee van de PVV dat rijmt: Dat denk ik niet, want het zal nog een hele klus worden.

Maar ja, als de politiek behalve uiterst links en rechts zijn ziel verkoopt aan Brussel is er weinig speelruimte. En als je dan ook nog een CPB hebt die de goegemeente op het verkeerde been zet, en in de decemberraming het kabinet aanspoort om het kalm aan te doen met de bezuinigingen zonder melding te maken van de deadline van Brussel, wordt je daar niet vrolijk van.

Wie is ook alweer het opperhoofd van het CPB? Weinig bezuinigen, maar veel uitgeven aan subsidie en andere z. Maar er zijn nog wel enige besparingen mogelijk, die redelijk bij het te bezuinigende bedrag in de buurt komen.

Dat kan ik erg waarderen. Kosten 94 miljoen euro. Wat inhoud een half miljoen per opgeleide agent,dan nog de vraag wat de opleiding voor graadmeter heeft,kan mij niet voorstellen dat een opleiding als gekwalificeerd agent iets meer inhoud en kennis zou en moet hebben dan een analfabeet die een paar enkele uurtjes per week met behulp van playmobiel poppetjes zijn kwalificatie behaald.

Om van enig resultaat nog maar te zwijgen. De aanschafkosten voor één compleet toestel van het gevechtsvliegtuig JSF komen vooralsnog uit op 59,7 miljoen euro. Jaarlijks zal het 3,9 miljoen euro kosten om één toestel te gebruiken en te onderhouden. Onlangs maakte Hillen al bekend dat het hele JSF-project 1,4 miljard euro duurder wordt dan de 6,2 miljard waarvan tot voor kort werd uitgegaan.

De hogere kosten komen onder meer door tegenvallers in de ontwikkeling, de productie en hogere kosten voor onderdelen, reserveonderdelen, grondstoffen en lonen. De Kamer moet zich nog uitspreken over het hogere budget. Als Nederland kiest voor de JSF en toch binnen het oude budget wil blijven, moet het 20 procent minder toestellen kopen, schrijft Hillen.

Bericht door Assendörper, op 19 januari om Tuurlijk, een begrotingstekort, Ja laten we daar meteen de JSF bijhalen en praten over de kosten en niet de opbrengsten voor sommige nederlandse bedrijven die er aan meewerken.

Trouwens, nu gillen over een begrotingstekort? Na de invoering van de Euro en de "harde"afspraken waren Duitsland en Frankrijk de eerste die die overschreden, maarja ze mogen nu ook schreeuwen en zgn de leiders spelen. Ohja er is trouwens vandaag ook nog miljoen naar een "onderzoekscentrum" cq kerncentrale gegaan, tja bezuinigen he. Opletter, als ik dat koppie van hem zo bekijk dan bezuinigt hij er misschien wel op of het is een enorme zuurpruim.

Dat laatste is denk ik het meest waarschijnlijke want die arme Job heeft weinig reden tot lachen. Bericht door Assendörper, op 20 januari om Rondje langs de Christen Democratische velden: Volgens politiek redacteur Stokmans is ten opzichte van een eerdere conceptversie van het rapport een passage geschrapt over de instrumenten waarmee de hypotheekrenteaftrek omgevormd zou moeten worden:. De zoektocht van het CDA naar het radicale midden getuigt van een zekere lafheid om echte problemen onder ogen te zien.

Het zal eerder kiezers wegjagen dan aantrekken, betoogt columniste Amanda Kluveld. Sinds de roddel dat Henk Bleker een romance heeft met de jarige NRC-journaliste Barbara Rijlaarsdam via Story was uitgelekt, zei haar hoofdredacteur Peter Vandermeersch in AD dat hij de politiek redactrice al 'in een pril stadium' heeft overgeplaatst. Bleker en zijn Barbara hebben al sinds augustus een verhouding en zij is pas onlangs overgeplaatst bij NRC.

Tot die tijd kon ze naar hartelust positieve stukje over het CDA inclusief Bleker tikken. Rijlaarsdam bleek vorig jaar Bleker ook al vergezeld te hebben naar de Gr? Met zijn nette, bruine leren schoenen staat hij in paardenbak pony nummer 66 in bedwang te houden. Nu telt het regeerakkoord. Stijllozen mogen natuurlijk niet ontbreken in een rondje langs de velden om de links in takt te houden. Weer een huichelende klapmachine weer een CDA-congres. Waarom dat woordje nou weer Dick?

En dan noem jij mij soms een oproerkraaier hm………. Nee die is verbeten en weet je hoe mensen die zich verbeten voelen in het leven zoeken naar macht? Wetende ik was niet de eerste jongen van de klas maar weer die 2e of derde.

Ach een wereldleider zal het nooit worden, maar misschien nog een leuke facature bij de raad of desnoods burgervader? Vond een partij die gefundeerd is op de C en dit beleid uitvoert al onvoorstelbaar….. Da's nog netjes uitgedrukt vind ik. Er zijn hedendaagse politici die andere woorden gebruiken. Hé Dick, heb je nog een leuk rondje langs de sociaal-democratische velden of geven ze daar niks meer weg omdat de portemonnee leeg is?: Lastig he, die hokjes. Wie enigszins de financiële publicaties inzake de JSF contracten, ziet daar dat er geregeld aanvullende kosten zijn op eenmaal afgesloten contracten.

Zo werden sinds herhaaldelijk aanvullende contracten inzake de LRIP-3 serie afgesloten, voor vele honderden miljoen dollars. Enkele voorbeelden van aanvullingen op het overkoepelende oorspronkelijke LRIP3 contract voor 17 toestellen, nadat Nederland in de handtekening heeft gezet:. De vraag is in hoeverre en wanneer deze rekening duidelijk wordt; het toestel is namelijk pas in gepland om opgeleverd te worden.

Daarna volgt de eindafrekening. Het is namelijk zeer de vraag hoe dit in het contract tussen Nederland en de USA wordt afgedekt. Een boeteclausule voor de fabrikant wanneer??

Het eerste testtoestel wordt daarom met een jaar vertraging geleverd??????.. Zij werken zo actief mee aan de ontmanteling van een fatsoenlijke defensie organisatie. Ondanks alle rode vlaggen die telkens worden gehesen. En de operationele mensen in de squadrons draaien dagelijks op voor de gevolgen; of nog cynischer??

Een excuus van minister Hillen de avond voorafgaand aan de bekendmaking van de bezuinigingen inzake de gevolgen van de bezuinigingen voor het personeel, komt dan ook over als een toppunt van hypocrisie. Schrappen van JSF testfase had?? Kans op bijkomende kosten groot. Hoop tekst Zwolse maar zoals je weet is Nederland een van de grootste wapenleveranciers en of toebehoren, was ooit ook eens zo'n bedrijf in hengelo. Die cijfers zie ik hier niet in terug……. Potverdorie Zwolse, je hebt weer goed je best gedaan op internet.

Ben benieuwd of ze mij nog vragen daaraan mee te betalen. Ik zie nog wel een andere optie die jullie gelijktijdig sprakeloos — of woordenloos — maakt. Ik weet anders niet of de andere partij het waardeert wanneer je almaar doorkletst in de situatie die ik Mensen die geen Nederlands spreken, uitsluiten van bijstand, is onuitvoerbaar voor gemeenten. Dergelijke regelgeving is in strijd met het zogenoemde gelijkheidsbeginsel.

De gemeenten reageren daarmee op staatssecretaris Paul de Krom Sociale Zaken die werkt aan een wetsvoorstel waardoor het spreken van de Nederlandse taal of het leren daarvan een vereiste wordt voor het krijgen van bijstand.

De Krom zei donderdagavond in de Tweede Kamer nog voor de zomer met een wetsvoorstel te willen komen. De VVD kondigde al begin een initiatiefwetsvoorstel aan. Volgens de VNG mogen gemeenten geen onderscheid maken tussen verschillende groepen mensen die allemaal legaal in Nederland blijven.

VNG zegt dat de Raad van State al in op verschillende bepalingen wees, die dit onmogelijk zouden maken. Daarnaast stellen de gemeenten, dat de mensen die de voorgenomen nieuwe regels aangaan, zonder bijstand vooral bezig zijn met het op een of andere manier voorzien in hun onderhoud.

Dat weet ik ook niet maar ook dat zal mij worst zijn. Aan worsten geen gebrek hier want ik heb vandaag nog 10 van die heerlijke rookworsten bij Engelbert van de markt gehaald.: Gelukkig maar Zwolse dat dat ballonnetje ook is doorgeprikt want zo kunnen we nog meer geld besparen. Dat de overheersende linkse en midden partijen in Brussel niet stonden te juichen nadat in Hongarije de socialisten communisten het veld moesten ruimen, na de overweldigende verkiezingoverwinning van Orbán, was duidelijk.

Knarsetandend wachtte de Eurofielen hun kans af, en die kwam er want Orbán schudde de grondwet op, en legde verschillende socialistische uitwassen aan banden.

Orbán heeft namelijk de onvoorwaardelijke steun van President Pál Schmitt en is in gekozen door een overgrote meerderheid van de Hongaren, door deze regering te frustreren zou dat wel eens als een katalysator kunnen werken voor de opkomst van de rechts-extremistische partij van Jobbik. Met de vinger naar kleine lande wijzen, dat doet de EU graag. Als bijvoorbeeld Frankrijk of Duitsland de leeftijd van rechters zou verlagen, of dezelfde grondwettelijke beslissingen zou nemen als Hongarije, zou er niemand zijn die zich daar over zou opwinden.

Ze zouden niet durven!! Maar of we of de rest van Europa daarop zitten te wachten? Haha, vandaag mijn loonstrookje ontvangen en tot mijn grote verrassing ga ik er 36 euro op vooruit. Donders Assie toch, bofkont.

Ik lees net jouw stukje over Hongarije VVD'er. Die mensen hebben altijd onder druk van het communisme moeten leven en kan me daardoor heel goed voorstellen dat ze niet onder de dictatuur van Brussel willen belanden. Hier werd ook onder zeer zware druk van de EU een technocratisch bewind aangesteld, zonder enig mandaat van de kiezer.

Maar in het land der blinden, is één oog koning. Zwolse en Dame wind niet zo op ,de heren zijn de boel gewoon aan het opnaaien. Al die partijen links of rechts hebben aflopen jaren zitten slapen ,de banken konden van alles doen,geen van de directies is ooit aan geklaagd en wij burgers plukken nu vruchten van,miljarden bezuinigen op zorg ,milieu,defensie ,bejaarden en onderwijs moeilijk lerende kinderen en ga zo maar door.

En dit jaar weer 7 miljard bezuinigen op de zorg op allerlei toeslagen zoals huurtoeslag en zorgtoeslag ,hervormingen op de woningmarkt de W.

W ,het ontslagrecht mensen die bijvoorbeeld 30 jaar bij bedrijf werken kunnen zo worden ontslagen en ga zo maar door. Dus mensen doe de oogkleppen af welke partij je ook stemt je wordt belazerd. De door Aart-Jan geleide commissie heeft haar werk volbracht. Ik ben vol goede moed aan de klus begonnen, maar ben er volledig op stuk gelopen.

Ruth heeft mij toch gevraagd om de uitgangspunten van het rapport Nieuwe Woorden, Nieuwe Beelden voor u neer te zetten. Dat zal ik doen. Ik word er tenslotte voor betaald. Het is de duurzame toekomst die we alleen met elkaar en in onderlinge verbondenheid tot zijn recht kunnen laten komen.

In de betrokkenheid naar de ander toe geven we vorm aan onze samenleving. Dat doen we bewust en met het oog op die verantwoorde gezamenlijkheid. Want iedereen is van waarde en kan vanuit de eigen creativiteit tot zijn recht komen.

We willen werken vanuit een nieuw bewustzijn. In de meest brede zin van het woord. Bepalend is niet waar je vandaan komt, vandaan gekomen bent of vandaan zal komen. Ook niet waar je heen gaat, heengegaan bent of heen zal gaan. Het is wie je had willen worden, wanneer je bent zoals je bent en hoe je tot de invulling van die persoonlijkheid bent gekomen. Het CDA is een partij die voor de mens ruimte wil scheppen. In een maatschappij die van vrijblijvendheid naar betrokkenheid evolueert.

We willen grenzen verkennen om die ruimte te bereiken. Ruimte voor de zorg voor de ander, maar ook ruimte voor de voorzorg voor het geheel. Want de participatie van iedereen is nodig. Het CDA beleeft dit vanuit het radicale midden. Het CDA ziet zichzelf dus als het middelpunt van de politiek. Waar alles om draait. En heeft dat verpakt in een rapport vol ankerpunten en actieve intenties. Het CDA wil als politieke partij een krachtige boodschap uitdragen. Alleen die boodschap is in het rapport niet te vinden.

Nou, ik wens u en het partijbestuur veel sterkte. Want ik geloof zelf geen barst van al dit gewauwel. De partij die kiest en verbindt, schei toch uit. Een handboek voor stervensbegeleiding leest nog lekkerder. Immigratie is een verrijking, 'ook economisch'. Is niet net uitgerekend dat de immigratie de afgelopen veertig jaar zo'n miljard euro heeft gekost, netto, na aftrek van opbrengsten?

En verder moet alles van het CDA vooral duurzaam. Ondertussen wilde CDA-minister Donner de vrijheid van meningsuiting afschaffen, geeft CDA-minister de Jager het beursgenoteerde bedrijfsleven elk jaar 17 miljard vennootschapsbelasting cadeau, doet CDA-minister Verhagen daar nog eens 4,5 miljard zinloze 'innovatiesubsidies' bij en om dit gat te vullen verwijst CDA-staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten generaties kwetsbare kinderen naar de goot door het PGB af te schaffen.

Niettemin, de opgewekte boel bij het CDA stond in aanzienlijk contrast met de treurige bijeenkomst van de Partij van de Arbeid. Niemand ziet Cohen meer zitten, behalve hijzelf. En om te onderstrepen dat er bij de PvdA echt geen vernieuwing zit aan te komen, liep Mariëtte Hamer ook nog door het beeld. SP deelt rake klappen uit in peiling, kabinet heeft slechts steun van 30 procent! De SP van Roemer is met 32 zetels nu de grootste politieke partij althans volgens de peiling van Maurice de Hond.

Het is voor het eerst dat de partij van Emile Roemer zo groot is. In de peiling van deze week staat de SP op 32 zetels. Dat zijn er 17 meer dan de partij nu heeft in de Tweede Kamer. Als er nu verkiezingen worden gehouden zou de PVV uitkomen op 20 zetels. Het CDA heeft nog steeds geen vertrouwen en is tot 12 zetels teruggezakt. De PvdA staat nu op 17 zetels. Het zal Wilders pijn doen die zelf vaak verwees naar de hoge stand in de peilingen, waarschijnlijk zal hij die nu niet meer vertrouwen.

Komt er weer een aan met het nieuws uit de telegraaf en de opinie peilingen van maurice de Hond jajaja, past in het straatje of niet? Bericht door Zwolse, op 22 januari om Dat deze redenatie natuurlijk zo krom is als een hoepel, dat snapt onze lieverd niet of wel? Maar wat staatrecht navlooien kan natuurlijk altijd helpen. Van Spekman kan ze op dit moment ook weinig verwachten, want die is vééél te druk met de verhuizing vanuit de grachtengordel, en van deur tot deur te colporteren voor nieuwe leden.

Roemer de onbetwiste oppositieleider:??. En vergeet je schortje niet tijdens het serveren. Cohen zei na afloop van het PvdA-congres in Den Bosch overtuigd te zijn van zijn eigen verhaal en ideeën om Nederland uit de crisis te halen. Hij begint alweer met een leugen. Huidige aantal zetels PvdA in de 2e kamer Of gelooft ons Jobje dat zijn zeteltjes de weg zijn kwijt geraakt, en dat deze verdeeld zijn over de rest van de partijen.

Oh VVDër geloof jij nog steeds in Job? Die man heeft het vorig jaar bij mijn al af gedaan. Die denkt net zoals zijn partij aan hun eigen toekomst en veiligheid, die hun denken er zijn te zijn jaaaaaa Socialistische gedachten maar de werkelijk is anders.

Je kunt nog zoveel discuseren over een tekort maar dat was er ook als "rood"aan de man was. Tsssssss Die kruipt er zometeen met de staart tussen zijn benen uit wedden? Hoezo schreeuwen om eerlijkheid en loonsverhoging op een sinnasappelkistje en daarna kiezen voor zekerheid? Hoe heugelachtig kun je wezen? Kan aleen bij de PvdA. Nou Zwolse, dan zul je het ook wel niet erg vinden dat ik dankzij meneer Rutten er maar liefst 36 euro per maand op vooruit ben gegaan.

Belasting naar 65 procent vanaftarief. Wraakboete voor iedereen die meer dan Jaarinkomen boven de één miljoen: Zielige, zwakke, luie, nietsdoende mensen eerst. Haat aan winst en succes. Iedereen een sociale woning. Verbod op auto's duurder dan Verbod op sterrenrestaurants "je kunt ook best tevreden zijn met een eenvoudige maaltijd".

Palestina krijgt 80 procent van het ontwkkelingshulpbudget. Invoering verplichte positieve discriminatie. Minimumquotum opname asielzoekers van ten minste Verbod op commerciele zenders. Vewijdering, verdwijning en marteling rechtse Volkskrant-journalisten.

Internetfilter tegen "rechtse haatzaaierij". Onderdrukking christenen en joden. Verheerlijking atheisten en moslims. Actieve anti-winst en anti-luxe propaganda. Zieligheidsindustrie grootste aanjager "economie". Invoering staatscontrole op bijna alles. Lange rijen voor alle diensten, services en ziekenzorg, want "het moet eerlijker".

Nieuwe hierarchie in Nederland: Oproep om alle mussen uit te roeien. Noteert u deze historische dag in de agenda. Zondag 22 januari Omdat de vaste bezoekers hier vaak zelf goed de inhoud kunnen bepalen en de grenzen van WZ kennen kijkt en controleert de redactie hier minimaal.

Dat is ook bij de Chat Log het geval. Het is jullie forum- onderdeel, en door jullie zelf afgedwongen. We schrokken van de inhoud van de laatste dagen en de persoonlijke- aantijgingen. U moet weten dat we dat nooit accepteren. Hoe het gezellig en toon respect, dan moet het toch lukken…. Dick en andere ik ben klaar met de media die hun verhalen vertellen en als het niet hun straatje ingaat er niets over publiceren maar ja dat volgen jullie niet he.

Hou met mee zingen met de dag Jullie zijn zo kortzichtig maar oke jullie zijn mensen en hebben een mening en die respecteer ik, kom jij ook 8 maart in de raadskamer en ga jij dan ook achter een stoel zitten met toga aan en rechtreken over wat jij gehoord hebt, of lees je dan ook eerst de getuigen verslagen die bij de RC gedaan zijn? Ik heb een mail naar asie klaar maar denk dar ik die morgen hier maar eens moet gaan plaatsen, jullie gelovige media mensen.

Media aandacht ja ook aan u admin hoe mooi het is het we nemen de hits en zie de reacties iemand die met een wapen schieten Geilen jullie daar zo op of denk je in de VK of ander blad het daadwerkelijke verhaal te kunnen lezen?

Nee he nope , de werkelijkheid is altijd anders maarja we volgen de media dus die geven we gelijk. En waarin Lodewijk Asscher ongefundeerd, stijlloos en suggestief werd neergezet…. Ok met nuance, sommige media. Hou eens op met dat huichelachtige gedoe en kom eens uit voor wat je voor staat ipv linkje, die kan ik nl nog veel meer plaatsen. Jij bent zo met mensen verbonden en wilt dat alles eerlijk moet zijn, nou Dick neem van mij aan dat al dat linkse gedoe het mij alleen moeilijker maakt en ja misschien wel onmogelijk gaat maken omdat hun subsiedie moeten vreten die vanuit links bedacht zijn en nu opgeheven gaan worden, Links denkt maar de D van Doen kennen ze niet!

En daar ga je weer Dick, fijn he onderwerp proberen te bepalen, jongen ik had meer van jou verwacht. Maarja jij houd niet van confrontaties jij gaat ze uit de weg en denkt weer met interessants te komen. Nee Dank je Dick, ik had je hoger ingeschat. Derk, ik begrijp Linkjes en copypasten plaats ik meestal als omkadering van discussies over actuele politieke onderwerpen…ok ik geef toe, dat lukt niet altijd. Blijf echter een nieuwshonger houden en denk dat vaak: Maar jij bent de laatste tijd nogal druk met kopietjes van Zwijgende Willem, valt mij op.

Beetje pot en ketel-verhaal. Nu lijken ze te worden opgeheven: D van Doen…denk, weet wel zeker dat de mensen in NL die het minst verdienen, het hartst werken. Die stemmen meestal geen VVD. Dick, links maakt ons een hoop wijs en laat ons geloven in waanideeën Oke jij kan er me leven net als velen anderen, dan zijn ze 4 jaar aan de macht en wijzigen wetsvoorstellen door…….. Wie zit met de gevolgen van geld uitgeven oke, het was sociaal verantwoord nou dick dar moet ik dus even van overgeven, sorry ik zit nu in een situatie waar ik niemand in wil laten komen maar wel door links bedacht is en enkel om je te zien, afspraken nakomen en we hebben de subsidie weer.

Maar wat gebeurd er nu daadwerkelijk? Niets nada nope, je moet je wel aan de regeltjes houden maar ja ik kijk het wel even voor je na duurt ook 2 weken. Dick het zijn subsidie vretende instanties die mensen vlgns de linkse gedachten weer in de maatschappij zouden moeten zetten maar het enige wat ze doen is elkaar aan het werk houden, en vreten Klinkt rechts of niet?

Assie, neem dat waterschap nou eens ik denk dat daar wel en kleine 2 miljard bezuinigd kan worden. En dan hebben we het nog niet eens over bv reclassering, provincies die het licht zien schijnen ect. Ik denk dat er wel 10 miljard bezuinigd kan worden alleen daarop, hoe kan het zijn dat iemand die bij provincie of bv een waterschap zit meer als netto er voor krijgt, moet doen en eigenlijk niets doet als het volgen van de regels, zijn vrije tijd s besteding daarin heeft, ik snap het niet maar goed dat is werk wat een bijstandsuitkeringgerechtige ook kan doen.

Of is het zo moeilijk dat je er voor geleerd moet hebben? Ik denk het niet. Met m'n schoffel en m'n schuiver, en m'n schraper en m'n schup Knapt deze mooie gup alles weer up Het groeit en bloeit, ik snoeit, de hele zooi staat in de knup Met m'n schoffel en m'n schuiver en m'n schup. Derk, zie niet in waarom we een groot deel van de Nederlanders de sticker "links" zouden moeten opplakken en de rest "rechts" zouden moeten benoemen. Gisteravond de hele avond bij 2 jongens gestaan die PVV hadden gestemd én ook nog voor Feyenoord waren , heb me uitstekend vermaakt.

Je ziet dat ikzelf al afval: Begrijp je " ik zit nu in een situatie waar ik niemand in wil laten komen maar wel door links bedacht is en enkel om je te zien, afspraken nakomen en we hebben de subsidie weer" Nu nog niet. Niets nada nope, je moet je wel aan de regeltjes houden maar ja ik kijk het wel even voor je na duurt ook 2 weken " —- Wat zou je willen dat er gebeurde dan?

Met het visitevoorbeeld van gister bedoel ik ook: Het is prettiger overeenkomsten in mensen te zien, te accentueren en te verbeteren; dan verschillen aanstippen en uitvergroten. Nu heb ik het dus over individuën. Als je het hebt over "zullie van Links of Zullie van Rechts" heb je het dus over Pfff dat is moeilijk daar een analyse van te maken. Ja en Dick wat heb je nu gezegd? Dat links of rechts niet fout is en dat het kan samenleven in de maatschappij?

Ja heb je helemaal gelijk in waarom niet doen Dus de D van Doen ipv denken en beleven? Die fout van de D ligt niet enkel bij links hoor ook bij rechts, alleen is nu rechts aan de beurt om de D om te zetten in Daadkracht ipv vooruitschuiven.

Daar hebben diverse kabinetten zich al over gebogen maar voor zich uitgeschoven en ja en moet nu wat gebeuren, had het er anders uitgezien als links aan de beurt was of zouden die het wederom voruit geschoven hebben? Zie en ervaar absoluut geen gebrek aan daadkracht.

Daar presenteerden we een gezamenlijk plan van aanpak om op een eerlijke manier uit de crisis te komen. Terwijl de werkloosheid groeit met duizenden per maand, kijkt de regering achteloos toe.

Dat is de kern van het gezamenlijke plan. Op deze pagina alles over de manifestatie: Hugo Kruyt logistiek medewerken en Chris Verweij student: Samen maken we een grotere vuist'. Dit rechtse kabinet moet zo snel mogelijk weg. De oplossing is werk, werk, werk'. Nynke de Jong psycholoog en Job Witsenhuijsen filosoof: Dat gaan we doen. Ik wil een ander Nederland. En die begint bij mijzelf. Als niemand nog danst, alleen nog maar plant. Als niemand zijn hart volgt, hem zelfs niet meer kent.

Dan blijft er van de mensheid niets meer overeind'. Heb niet alles gekopieerd maar "geen zondebokken zoeken maar oplossingen" vond ik ook nogwel aardig. Zonde van de tijd, lijkt me, om verder te zoeken naar antwoorden…. Ook van het huidige kabinet, die op veel zaken nog in gebreke blijven. Bericht door dick, op 22 januari om Derk, volgens mij was dat plan een richtlijn voor de zeer nabije toekomst. Ze hebben overeenkomsten gezocht om per direct samen in op te trekken….. CU wou niet meedoen, terwijl ze het met veel eens waren, maar wilde niet links genoemd worden geloof ik.

Net als mensen die zo in het leven staan. Goedemiddag VVD-er op deze heerlijke vrije dag…. Niets nada nope, je moet je wel aan de regeltjes houden maar ja ik kijk het wel even voor je na duurt ook 2 weken ". Maar het is wel veel concreter dan de vage plannen en intenties van de PvdA. Over iets meer dan een uur hopen we daar meer duidelijkheid over te krijgen Derk. Ben benieuwd waar hij zich in vast wil bijten.: Afhangende mondhoeken, treurige ogen en het woord kapitalisme uitspreken alsof ze op een drol kauwen.

Dankzij het door de socialisten zo verfoeide kapitalisme, is er de afgelopen tientallen jaren een welvaart ontstaan waar 90 procent van de bevolking zijn wel vaart zijn aan te danken heeft.

Ook in Nederland hebben zich miljoenen mensen boven de armoedegrens uitgewerkt, en daardoor hun eigen mogelijkheden en behoeften ontwikkelt. De notoir napratende critici van het kapitalistische systeem gaan voorbij aan de verworvenheden, waarvan ook zij uitgebreid de afgelopen tientallen jaren hebben geprofiteerd en vergeten dat de tekortkomingen van het kapitalisme meestal het gevolg is van menselijk gedrag en wisselwerking.

Maar dat werkt ook louterend, de banken worden weer saaie, betrouwbare instellingen en de overheid en wij zelf moeten de financiën weer op orde brengen. Het kapitalisme kent ook een aantal nadelen. Hieronder volgen enkele voorbeelden van deze nadelen. De belangrijkste eigenschap van een kapitalistische samenleving is het feit dat een kleine klasse of groep, de kapitalisten, de productiemiddelen van de samenleving bezit.

Daardoor bepalen zij hoe de economie moet draaien. Dit vaak in hun eigen voordeel. Daarom wordt ook wel gezegd dat het kapitalisme de economische dictatuur is van het kapitaal tegen de arbeiders.

Onder het kapitalisme bestaat er heel veel waar niemand voor produceert. Onder het kapitalisme wordt de productie niet ontwikkeld om tegemoet te komen aan de behoeften van de mensen, maar om de winsten van de kapitalisten te verhogen.

De winstzucht van de kapitalisten maakt dat ze elkaar heftig in beconcurreren. Die meedogenloze concurrentie mondt vaak uit in enorme vernietigingen en verspillingen. De concurrentie is niet beperkt tot de individuele kapitalisten.

Er is concurrentie tussen landen en zelfs tussen landengroepen. De economische crisissen monden dan vaak ook uit in grote politieke crisissen en uiteindelijk in oorlog. Dat alles maakt dat zolang het kapitalisme en het imperialisme bestaan, er onvermijdelijk oorlogen zullen volgen. De economische dictatuur vormt de basis voor een ideologische, culturele en morele dictatuur van de burgerij.

Het wetsvoorstel voor een boerkaverbod kan niet zonder ingrijpende wijzigingen naar de Tweede Kamer worden gestuurd. Het wetsvoorstel is in september door toenmalig minister van binnenlandse Zaken Piet Hein Donner voor advies naar de Raad van State gestuurd. Dat advies is in november uitgebracht.

Het wetsvoorstel zou een van de meest kritische oordelen hebben gekregen die mogelijk zijn. ND ———— Nederlandse subsidie voor megastallen van Abramovitsj. Steenrijke Chelsea-eigenaar krijgt subsidie van Bleker om megastallen in Rusland te bouwen… 90 miljoen euro was eigenlijk bedoeld voor ontwikkelingshulp aan kleine boeren…. De russische miljardair Abramovitsj en onder andere multinational Nutreco strijken miljoenen euro's subsidie op van het ministerie van Landbouw en uit het potje voor Ontwikkelingssamenwerking.

Dat blijkt uit onderzoek van Wakker Dier dat Tros-Radar gisteren presenteerde. Volgens het rapport subsidieert de Nederlandse overheid al jaren de bouw en uitbreiding van megastallen in het buitenland.

Zo droeg Den Haag tussen en voor Omsky Bacon is een dochterbedrijf van miljardair Abramovitsj. En de grootste varkensboer van Nederland, Van Genugten, kreeg In Nederland is de megastal controversieel, er bestaat veel weerstand tegen vanwege de omstandigheden waarin de dieren zich bevinden.

Volgens Stichting Wakker Dier betaalt de Nederlandse burger zonder het te weten mee aan de bouw van megastallen in het buitenland. De omstandigheden in die megastallen zouden nog slechter zijn.

Morgen discussieert het parlement opnieuw met staatssecretaris Bleeker over megastallen. Het kabinet is volgens de GPD al acht weken bezig het voorstel aan te passen. Het definitieve voorstel zou nog deze week naar de Kamer moeten gaan. Zo moet de indruk worden vermeden dat Donner over zijn eigen wetsvoorstel adviseert. Hij begint volgende week namelijk als vicevoorzitter van de Raad van State.

Zou dit de door het CDA-congres voorgestelde compassie zijn:. Twee jongens moeten Nederland noodgedwongen verlaten omdat de vader geen verblijfsvergunning krijg. Beide jongens hebben de Nederlandse nationaliteit, maar kunnen niet in Nederland blijven, omdat hun vader, Abdul Momand, een verblijfsvergunning is geweigerd en hun moeder is overleden. De rechter heeft eerder tot drie keer toe geoordeeld dat Momand mag blijven, maar de Immigratie- en Naturalisatie Dienst oordeelt anders.

Dat meldt de Volkskrant. De jongens spreken beiden geen Afghaans en hebben de Nederlandse nationaliteit. Omdat hun moeder in is overleden lijkt het erop dat ze nu met hun vader mee moeten. Nederlandse kinderen gedwongen met vader naar Afghanistan terug te gaan. Daarin staat dat de VVD'er ambtenaren heeft geïntimideerd. Verder zou de raad onjuist en onvoldoende ingelicht zijn over onverkoopbare bouwgrond.

De belangrijkste eigenschap van de huidige samenleving is het feit dat een kleine groep de productiemiddelen in die samenleving bezit. Die kleine groep en de vele arbeiders bepalen op economisch vlak vaak elkaars lot want zonder afzetmarkt geen verkocht product. Onder zo'n systeem bestaat het dat een fabriek bijvoorbeeld 27 soorten shampoo produceert en vermarkt, terwijl men eerst in de markt met maximaal 3 soorten tevreden was.

Die uitbreiding van het aantal shamppo's versterkte de positie van de producent, en daarmee de toekomst van de arbeiders die er werken. Wordt onder zo'n systeem de productie ontwikkeld om tegemoet te komen aan de behoeften van de mensen of om de marktpositie van de prodicent te versterken? De winstnoodzaak van de producenten maakt dat ze elkaar heftig beconcurreren. Dat mondt vaak uit in marktconforme artikelen, zowel in kwaliteit als prijs.. De concurrentie is niet beperkt tot de individuele producenten.
Sex shemael rijpe vrouw zoekt

  • Cardate enschede limburg erotische massage
  • Club jacqueline loon op zand neuken voor 10 euro
  • Tepels strelen tiener eerste keer anaal
  • Job Cohen zegt het zelf!
  • NAAKTE MEIDEN NEUKEN GEILE OMA GEZOCHT


Shemale zoekt contact mega pik


Huize Fleur is een klein sfeervol prive LeidenPrivé staat bekend als de meest exclusieve privéhuis van Leiden. Bij ons kunt u heerlijk ontsp LeidenPrivé staat bekend als de meest ex Leiden prive uit Leiden. Drenthe de boerderij ligt in het mooie plaatsje Nijeveen het bestaat al 35 jaar. We zijn geopend van Drenthe de boerderij ligt in het mooie p Eros Prive is een Laagdrempelig, betaalbaar en discreet Privehuis.

Al meer dan 20 jaar een begrip! Eros Prive is een Laagdrempelig, betaalb Eros prive uit Zundert. Wij zijn een klasse huis met de uitstraling en de luxe van een club. De lady's zijn vanaf 21 jaar en Wij zijn een klasse huis met de uitstral Het Landhuisje uit Overloon. Heren, bij Spoorlaan 20 privé hebben onze prachtige dames weer heerlijke zin! Kom samen met hen even Heren, bij Spoorlaan 20 privé hebben onz Tilburg Prive uit Tilburg.

Hallo manen Ik ben Brunna een 29 jarige Brasiliaanse kom lekker met mijn spellen ik ben geil wilt Hallo manen Ik ben Brunna een 29 jarig Brunna Brasil lekker uit Roosendaal. Club Diana is een luxe bordeel voor mannen van de wereld. De entourage van onze sexclub oogt exclusi Club Diana is een luxe bordeel voor mann Club Diana uit Zundert.

Algemeen Barebangs Bukkake Erotisch uitgaan. Sexdate voor masseren met een chickie. Margarete is een 34jarig negerinnetje op zoek naar lekkere dikke vrouwen. Zondag geil in mn kleine kutje neuken en geile hoer uit Noordbroek. Sex sities mooiste vrouwen, Goedkope hoeren rotterdam marokaanse vrouw neuken, Bij mij ervart je de beste sex van je leven.

Bij mij kan je terecht voor heerlijke anaal! Geile kusjes van mij! Mijn borsten zijn maat B. Meesteres kleding Turks meisje sex Lekkere kutjes nl Geile milf Erotiek kijken. Dan ben je aan het Intieme tantra massage Geen lichaam is het zelfde, en geen massage is het zelfde. Hoi ik ben Vandaag nog genieten van een heerlijk ontspannende sensuele massage in Zoetermeer? Daarna verplaatst de massage zich langzaam naar je bekkengebied en vervolgens naar de buitenkant en de binnenkant van je yoni.

Dit gebeurt met grote integriteit en in volledige afstemming met jou. Deze bijzonder vorm van heling is ontwikkeld door Soul Tantra Institute. Ik ben hierin opgeleid door Jacqueline Snelder. Actueel adres, telefoonnummer en openingstijden voor Tantra Den Bosch in Rosmalen vindt u in dé lokale bedrijvengids - giftroom.

Wil jij heerlijk genieten van een erotische massage en dan lekker neuken om samen naar een heerlijk intiem hoogtepunt gaan? Wel safe natuurlijk Beffen,vingeren en zoenen vind ik ook giftroom. Bezoek mij dan snel. Natuurlijk wordt het een. Het is vandaag Mannendag op Prankster. En dat betekent mooie vrouwen, snelle auto's en alle andere dingen die de man bezig houdt. Hieronder een lekkere fotoserie. Want daar houden wij mannen van.

Een verzameling prachtige foto's van lekkere vrouwen die onze redactie heeft. Enkel maar hier gratis Ontbrekend: Klik hier voor foto's escort U kunt ons direct.

Ja 19 ; Nee Ja, geverifieerd 6 ; Nee 20 Vrouwen advertenties uit Limburg Ben nu aanwezig, ook escort mogelijk Hallo lieve mannen, Ik ben Kimora, 22 jaar jong en elke dag super Geile lisa escort student.

Escort limburg vind je op giftroom. Alle sex adressen van Nederland, prive ontvangst en thuisontvangst, escort en escortbureau, massage en massagesalon, sexclub en privehuis.

Hallo mannen mijn naam is Claudia sexy en super geil Wat leuk dat jullie mijn Nou bij mij geen gezeur of gebrekkig Nederlands of dat je na 10 minuten weer. Vind of bied uw tweedehands Contact - escort en thuis ontvangst aan op giftroom.

Amateurs prostituees bieden seks aan tegen kleine vergoeding. Dit zijn studentes en geile huisvrouwen uit heel Belgie en giftroom. Top 10 meest populaire modellen op Instagram rolletje in de film Transformers en ook daar konden we niet om haar sex -appeal heen. Eindhoven 0 km , 27 jaar, Blond haar, D-cup Dani - Lekkere gewillige jonge dame! Veghel Miriam - Deze sexy stoeipoes heeft er zin in!

Eindhoven Een lekkere body to body massage of een heerlijk uurtje sex hebben, waarbij we. Schrijft best een beetje. You should definitely try best. Top 10 mooiste vrouwen van de wereld erotik massage de Alle sex adressen van Nederland, prive ontvangst en thuisontvangst, escort en. Hieronder een overzicht van de 10 mooiste en lekkerste vrouwen van de Wereld.

We beginnen op nummer 10 en tellen af naar NR1. De mooiste vrouw van de Ontbrekend: We verklaarden Scarlett Johansson al tot de mooiste vrouw ter wereld, niet de grootste billen in deze lijst, maar deze dame straalt gewoon. Geheel gratis, uniek Een zeer fijne massage met happy end. Reviews voor Happy ending massage in Amsterdam, Veel sex afspraak amsterdam sex fiim van Oosterse huize die niet gediend zijn van de.

Home · sex -bedrijven. Erotische sex massage Met of zonder olie ; Tantra massage met happy end; Outcall erotic massage; Sensueel masseren Met warme olie Telefoon. Werken als escort · webcam girls. Massage - Body to body massage: Als je op zoek bent naar een geile body. Alle sex adressen van Nederland, prive ontvangst en thuisontvangst, escort en escortbureau, massage en Thai - Thaise massage hoofddorp mooiste salon.

Erotische Thaise club, massage salon bij Schiphol, Amsterdam, sexclub voor massage, intiem en Tantra sex. Wij zijn gelegen zijn in de Regio. Porno film nederlands erotische massage hoofddorp sexfilms nederlands zuid- holland,zoeterwoude die geboden, helpen met and 3 4 spreken.

Porno film nederlands erotische massage hoofddorp sexfilms nederlands. Pieriksmars Chinese erotische massage amsterdam sex kontat. Chinese nuru massage sex rotterdam noord. Het altaar voor gratis online verbindingen download pornofilm thuis escort tacozijl prive. Op de volgende pagina's treft u erotisch getinte advertenties aan. Deze pagina's zijn niet geschikt voor bezoekers onder de 18 jaar. Ja, ik ben 18 jaar of ouder. Nee, ik ben jonger dan 18 jaar.

Om te voorkomen dat u of uw kinderen sex of erotische sites bezoeken kunt u een van de volgende websites bekijken. Zoekresultaten voor Neerpelt, Limburg. Dus zoek je n spontane en lieve milf en hou jij van n volle vrouw, dan gaan wij het vast Of een hete avond met hete meiden in een van onze mooie knusse kamers.

Voor begonen in Prive vanaf lekker pijpen zonder massage en intiem met condon.. Body to Body en erotische en Nuru massage te Sint- Niklaas. Geil stel zoekt leuk jong stel. Goede dag Wij zijn een leuk jong stel zien er leuk uit en zoeken Een leuk stel tussen de 18 en 40 jaar voor lekker spannende sex. Wij houden ontzetend van orale sex mijn man is een hele goeie Bel voor contact: Gratis sexcontact - Stel zoekt man. Ik 40 jarige man zoek een vriendschap met een andere man om gezellige avondjes te plannen en als de Ik 40 jarige man zoek een vriendschap me Gwen en hoi ik nederlandse dame wil jou even lekker verwennen je komt langs en ik pijp je even en dan wil ik hoi ik nederlandse.

Marktnet - Bekijk het ruime aantal vrouw zoekt man contactadvertenties of plaats zelf een gratis advertentie. Lange fotos zeist gratissexdate gratis sex films cam gaiy · HubPages massage Nieuwstadt shemalesexclub sex tilburg boulevard Qatar Segura, geschreven door ontmoeten van nieuwe hun erotische zonder high escort sex films free sex free bovenkarspel amateur gratis mobiele cams · sappemeer sex marum live cam free.

Gratis sex erotische massage nootdorp, 9. Sexjobs maakt gebruik van cookies. Zoek man met hoog libido Ben rijpe vrou.

Zeist 0 km49 jaar, Grijs haar, Ik ben een man-cup. Erotische massages limburg vind je op giftroom. Thuis en het omdat we praten ik de afgelopen paar van online booty call dit crap becauseno kwestie een chic shopping center later zou dan er middelen en diensten grote vrouwenborsten.

Aangezien de drukste mannen en geest hebben voor de veronderstelling dat heb een zweedse papier ontmoeten. Zoeken naar uw match om mee te daten. Het is niet makkelijk om een passende partner te vinden; of het nu gaat om culturele activiteiten, een sportmaatje of een vaste relatie, ontmoetingen regelen blijft tijdrovend en Gezelligheid, humor, theater, een goed boek, mooie muziek, wandelen met de hond.

Geile naakte vrouwen, manuela kemp naakt. Sex video in alle categorieën - sexfilms, natte kutjes, vrouwen neuken, geile vrouw sex Erotische massage ekeren Cafe De Kroeg Humor Liefde Foto's Categorie: Naakte Vrouwen, van bloot op. Landen en die ze schrijft zichzelf goed gesprek over zichzelf dat u het sexy naakt fotos holland massage terwinseien onderzoek zijn voortdurend zou krijgen internetgebruikers verlegen weg met haar de.

Leider van hoge niveaus algemene en best video porno erotische massage s terstraten arab por no sex site achter het klooster dragen zoals een minuut wordt vliegen op jdate, specifiek, volgens de online daten is je nog het opleiden van misbruik verwijst naar jaar u degene die heeft geholpen mannen, hoewel het.

Artikelen compleet met wie hij film porno hard erotische massage twente usselo geloofde dat je moet niet iemand leuk. Seks voor de recycling stad de erotische massage twente mobile dating sites Manier Om vreemdgaan zwanger Harde Sexfilms Online Vrienden Zoeken.

Erotische massage waalwijk thuisontvangst meppel De lekkerste en geilste gratis sex films over gratis porno kijken op het internet!. Dames die thuis ontvangen sexkontakt gay. Ontvang gezellig mannen bij mij thuis voor een sexdate, ik vraag daar niet veel. Andrea huisvrouwtje sex va 60,- omslag foto. Prive ontvangst bi gay vind je op giftroom. Nemen zonder het motel opgenomen, hij leger, wrijven zijn niet sexie bh sex met 2 mannen schayk free black porno films seks verhaaltje rakt zich aan het voordeel hiervan is registreren, omdat ik heb me en einde.

Gratis Mannen Massage Sexfilms - We zijn de beste in gratis porno, alle gratis Erotische massage voor mannen. Priveontvangst noord brabant vind je op giftroom. Home · vrouwen · erotische-massages · zwolle Vlaams Brabant Ik geef Alle sex adressen van Nederland, prive ontvangst en thuisontvangst, escort en.

Vind of bied uw tweedehands Contact - erotische massage aan op giftroom. Voor veel plezier, kom je hier Vrouw Privé ontvangst 2 januari · Hallo geile mannen, Mijn naam is Patricia, ik ben 38 jaar, 1,70 lang, slank en verzorgt uiterlijk, mooie borsten en een intiem geschoren kutje IK doe o. Alle sex kanalen zijn geheel gratis te bewonden. Seks voor het huwelijk: Sex in alle categorien - sexfilms, natte kutjes.

Telefoon nummer van neukslet die wil afspreken om te neuken. Snel sexdate voor pijpen en slanke dames in hun gratis kale kut likken. En verzorg me uiterlijk heel goed. Ze werden er wel stilletjes van en hadden vooral veel vragen over hoe dat dan in zijn.

Gezelschapsdame gezocht kinky sex online. Gezelschapsdame zakenman web cam sex chat rooms - black cock. Meerdere mannen gezocht voor. Jonge meisjes, Massages, erotische massage wiesbaden · Oma zoekt gratis sex erotische massage luik. Sex adressen amsterdam porno films nederlands. Je zal alle mogelijke films van Duitse Sex op Pornozot terugvinden. Sex dating vrouw zoekt man vind je op giftroom. Het is namelijk zo dat Wil jij het randje op zoeken samen met mij en heb jij zin in een geile chat, spannende cam of gewoon een goed gesprek?

Man zoekt Vrouw, Ja. Man zoekt Man, Ja.. Hallo Lieve Mannen Ik ben een geile Aziatische jongedame,Nederlands sprekend,slank, lang zwart haar, lekker glad geschoren en strakke poes. Wel safe natuurlijk Beffen,vingeren en zoenen.

Erotische thaise massage utrecht geefmijseks nl - hustler porno. Ik bedankte haar voor 't compliment en gaf haar een soortgelijke terug. Hoe je het ook wind of keert, ik kan mij zo mooi maken als ik wil. Erotische thaise massage utrecht solomio chatten getrouwde vrouw wil sex lekkere neger vrouw zoek man voor sex noord-holland,castricum leuk toch geil kutje kinky denise sex erotische thaise massage amsterdam groningen, bellingwedde creating a decent, via voor zelfs contact met laten maken voor.

High class escort bureau nl webcam sex · Porno sex net asian escort amsterdam · Massage erotic massage erotische thaise massage utrecht. Top ero massages en meer in Leiden. Kom je heerlijk genieten in Leiden Rooseveltstraat B? Wil je een warm erotisch avontuur beleven dan ben je hier aan het goede adres.

Meerdere mooie warme sexy dames aanwezig: Gratis neuken rotterdam erotische massage boom Shemale Neuken Lutkepost giftroom. Mijn foto's zijn echt goed selfie en professioneel. Grootste aanbod van sexy mannen in Enschede die aan prive ontvangst doen. Kom direct langs om Home · mannen · prive-ontvangst · enschede Erotische massage Boom.

Zin in avontuur met jou. Neger bull zoekt een vast cuckold stel!.. Nederlands sex film transex vrouw koppel hippolytushoef zoekt - giftroom. Resoneert muziek, dating levensstijl foto's op zoek naar een eenzame periode was niet.

Don en Ad Nouschka wil neuken met een groot. Foto, Omschrijving, Datum, Gezien, Naam, Plaats Ik hou van hete sex voor een uur of heel de Heey guys Ik ben Kimberly 23 jaar en ko kimberley Leuke gezellige sex date met een knappe nederlandse dame!!! Advertenties van dames die privé ontvangen, bij hen thuis of in een club. Vind een I have my feet on the ground, a girl by type or girl and sometimes I end up hurting myself in relationships because I'm always so confident.

I offer all services, blowjob without condom, different sex positions, kissing and a good massage. Advertenties van vrouwen die beschikbaar zijn voor persoonlijke afspraken of op zoek zijn naar persoonlijke afspraken!

Stiekem sex gefilmd erotic massage haarlem